650 km-rel a felszín alól származik: a kéklő gyémánt a Föld legbecsesebb titka
A kék gyémánt az egyik legkülönlegesebb drágakő.

gyemant-cov
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyémánt a nő legjobb barátja - hangzik a jól ismert mondat, igaz, nem egészen helytálló. Mindenesetre tény, hogy értékes, illetve igen szép a legjelentősebbnek tartott drágakő.

Pompás kinézete ellenére a gyémánt összetétele roppant egyszerű. Szénatomokból áll. A gyémánt tiszta szénből, magas széntartalmú anyagból keletkezik nagy nyomáson, 900-1300 °C-on. A keletkezéséhez szükséges fizikai feltételek a földkéreg kontinentális lemezei alatt lévő litoszférikus köpenyben, illetve meteorbecsapódások helyén adottak.

A gyémántok tisztasága és színe meghatározó

Ami értéküket illeti, annál magasabb, minél tisztább a színük. Általában ez a sárga felé hajlik, minél kevésbé tiszta a gyémánt. A színüket, tisztaságukat az 1972-ben felállított Gran-koloriméter színlistával állapítják meg.

A Hope-gyémánt.
A Hope-gyémánt.

A rózsaszín és kék gyémántok igen ritkák, ezért igen értékesek, más kategóriát képeznek, mint a nem tiszta gyémánt. Különlegességük, hogy rendkívül mélyről származnak, a föld alsó köpenynek nevezett rétegéből, akár 650 km-re a föld mélyéről. A gyémántok pontosabb születési helyét a bennük rekedt, kisebb ásványi részek alapján lehet megállapítani.

A cikk az ajánló után folytatódik

A kék gyémántok

A Hope-gyémánt és az Oppenheimer Blue kettő a világ legértékesebb kék gyémántjaiból, egyúttal a legmélyebbről származók közt vannak. 

A 112 karátos, párnacsiszolású Hope valószínűleg egy indiai bányából származik. Jean Babtiste Tavernier vitte el Indiából, és adta el XIV. Lajosnak 1668-ban. Ekkor újracsiszolták, és ékszerbe foglalták. 1792-ben, a francia forradalom idején nyoma veszett, egészen 1820-ig nem is lehetett róla biztosat tudni. Ekkor jutott IV. György tulajdonába, majd, amikor a király elhunyt, a drágakőgyűjtő, Henry Philip Hope gyűjteményébe került. Róla kapta nevét. Halála után több tulajdonos kezén ment át, mindeközben balszerencse babonája is szövődött köré, miszerint bajt hoz tulajdonosaira. Végül a Smithsonian Intézet tárlatában kötött ki, ahová szimpla, barna papírral körülvett postai csomagként érkezett.

Az Oppenheimer-gyémánt.
Az Oppenheimer-gyémánt.

Az Oppenheimer egy smaragdcsiszolású, 14,62 karátos, kék gyémánt, mely korábbi tulajdonosáról kapta nevét, Philip Oppenheimerről. Egykor feleségének vette ajándékba. 2016-os árverezése után nem tudni, kinek a kezébe került. Oppenheimer gyémántszakértő volt, már felmenői is a gyémántiparban tevékenykedtek, övék volt a De Beers gyémántkereskedő kartell. 

Hiedelmek a gyémántokról

A gyémántokról különlegességüknél fogva sok hiedelem született már a történelem során. Úgy tartották, ha valaki a bal karján gyémántot visel, az segíti győzelmét a csatában. A népgyógyászat szerint a pestis, a pánikbetegség, az alvajárás gyémánttal gyógyítható. A gyémántról úgy hitték, képes levenni a babonák hatását is az emberről. A hinduk szerint a repedezett felületű gyémánt szerencsétlenséget hoz.

Ezt is szeretjük