18 +

Kedves Olvasónk!

Az általad letölteni kívánt tartalom a hatályos jogszabályok szerint a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz ne férjen hozzá kiskorú, használj szűrőprogramot!

Szegény nőt az orángután és ember közös utódjának titulálta az orvos: ritka betegségben szenvedett Julia Pastrana
A mexikói nő, Julia Pastrana tragikus sorsához ritka betegsége és az emberi kegyetlenség vezetett.

jp

Tragikus a sors, ami Julia Pastranának jutott, és megdöbbentő az az embertelen a bánásmód, amiben életében és halála után részesítették. Története Mexikóban esett meg, a 19. század közepén.

Amikor 1834-ben, Sinalolában világra jött, azonnal tudták, hogy valami nincs rendben: testét tetőtől talpig durva, fekete szőrzet borította. Ritka betegséggel, hipertrichózissal született. Fülei és orra a normálisnál nagyobbra nőttek, idővel kibújó fogai pedig mások voltak, mint a többi emberé. Gingivális hiperpláziája miatt ajkai és ínye is duzzadtabbak voltak másokénál. 

Szomorú sorsra jutott

Korai életéről kevés biztosat tudni, a sok szóbeszéd közt a legvalószínűbb az a történet, amelyik az ocoroni falubeliektől ismeretes. Aszerint Julia Pastranától mindenki tartott, aki csak látta, mert furcsa külseje miatt farkasembernek hitték. Gyermekként édesanyjával élt, majd az ő halála után nagybátyja eladta Juliát a cirkusznak. Francisco Sepúlveda vette meg, aki Amerikába vitte, és színpadra kényszerítette. J. W. Beach keze alá került, színpadon szerepeltették, a közönség pedig rajongott a show-ért, amiben valódi szörnyszülöttet láthatott: merthogy annak tartották, majomembernek.

Végül sikerült megszöknie Beach kezei közül, ugyanis hozzáment Theodore Lenthez. Sorsa azonban a friggyel sem fordult sokkal jobbra, mivel férje mellett további turnék vártak rá Amerika- és Európa-szerte. Bár külseje miatt mutogatták, a fellépések során Julia Pastrana műveltségéről tett tanúbizonyságot, énekelt, táncolt, és interaktív műsorokat tartott az érdeklődő közönségnek.

Azok, akik szerepeltették, különböző orvosi vizsgálatokra kényszerítették, hogy még több pénzt kérhessenek a belépőjegyekért, a doktorok pedig partnerek voltak a ritka betegséggel élő nővel szemben elkövetett gaztettben. Alexander B. Mott egy ember és egy orángután közös gyermekének titulálta, egy másik orvos, dr. S. Brainerd pedig egy kihalt faj utolsó élő példányának nevezte.

Képeken a tragikus sorsú Julia Pastrana

1844-ben, egy moszkvai turné alkalmával szülte meg fiúgyermekét, aki hasonló külső adottságokkal jött a világra, de csupán három napot ért meg. A tragikus sorsú nő a szülés komplikációi miatt vesztette életét öt nappal később. Szörnyű módon mindkettejüket preparálták, és több mint száz éven át mutogatták a világ különböző múzeumaiban: döbbenetes, de csak 2013-ban helyezték emberhez méltó, örök nyugalomra. Képei kíséretében további részletek következnek az életéről.

Szőrös nő, Majomarcú nő, Majomnő, Kutyaarcú nő, Páviánnő - néhány azok közül a nevek közül, amin szegény Julia Pastranát szerepeltették.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük