Íme az ember, 2100-ban: hogyan változtatja meg testünket a technika?
Érdekes rajz készült arról, hogyan változtathatná meg az emberi testet 2100-ra a technika.

mindykep
beauty and style
Top olvasott cikkek

Elég megnézni egyetlen természetfilmet, állatok sorát láthatjuk, melyek fizikai adottságaikkal tökéletesen alkalmazkodtak a környezetükhöz. Az élővilág lenyűgöző ügyességgel adaptálódik életkörülményeihez, és ez alól az ember sem kivétel: a többi lényhez hasonlóan mi is egy bizonyos életmódra vagyunk hangolódva.

Az utóbbi évtizedek során ugrásszerűen nőtt a különböző elektronikus eszközök használata, és a technika fejlődése arra mutat, hogy ez csak egyre fokozódhat. Sokakban felmerül, vajon milyen hatással lesz ez a meghatározó jelenség az emberiségre, és okozhat-e testi módosulásokat a távolabbi jövőben.

Ilyen lesz az emberi test 2100-ban?

Egy amerikai telekommunikációs vállalat megpróbálta elképzelni, milyenné válhat az ember a technika hatására. Szakértői és kutatói vélemények összesítésével és egy grafikus közreműködésével készítettek róla egy 3D-rajzot, és Mindynek nevezték el. A meghökkentő figura azt mutatja be, milyenné válhat vagy válhatna az emberi test 2100-ra a szinte egész nap használt elektronikus eszközök hatására.

Mindy.
Mindy.

Noha a rajz voltaképpen túlzás a készítők részéről, hiszen ilyen léptékű változás evolúció törvényei szerint nem állhatna be 2100-ra, érdemes szemügyre venni, mert az ötlet nem légből kapott: az elektronikus eszközök féktelen használata valóban káros lehet az ember egészségére, gondoljunk csak a mobiltelefon-könyökre vagy a gerincre gyakorolt negatív hatásokra.

A megrajzolt Mindy szembetűnő tulajdonsága a görbe háta és rossz tartása. A grafikus nem véletlenül csinálta ilyenre: Caleb Becke egészségügyi szakértő véleményéből indult ki, aki szerint - mint más ortopédszakértők szerint is - a hát eldeformálódását okozhatja, ha az ember napi több órát görnyed a számítógép előtt és az okostelefon felett. Mivel ez a tevékenység a nyakizmokat is fokozottan igénybe veszi, a grafikus Mindy nyakát a megszokottnál vaskosabbra rajzolta.

A 3D-ben ábrázolt nő testi furcsaságai távolról sem érnek véget ennyivel: feje szembetűnően nagy. Megálmodói szerint megvastagodott koponyája - a WHO 2011-es véleménye alapján elképzelve - a kommunikációs eszközökből származó káros sugaraktól védené az agyát. Ezt viszont a Wisconsini Egyetem kutatója, John Hawks elmélete alapján a mai emberénél kisebbnek, összezsugorodottnak képzelték el a készítők: a túl kényelmes életmód miatt ugyanis a jövő embere csupán a töredékét használná ki teljes agykapacitásának.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mindy végtagjait is érdemes megnézni: a grafikus karomszerű tartásban rajzolta meg ujjait, könyökét pedig 90 fokban hajlítva. A készítők dr. Nikola Dzsorzsevics véleményére alapoztak, a Med Alert Help orvosa szerint ugyanis a rengeteg okostelefonozás kóros idegi elváltozást, ulnáris neuropátiát vagy alagút szindrómát is okozhat a kézben és a karban.

A jövő elképzelt emberének legkülönösebb része a szeme, Mindy ugyanis plusz egy szemhéjat kapott. A készítők Kasun Ratnayake, a Toledói Egyetem szakértőjének magyarázata alapján rajzolták ilyenre: szerinte a második szemhéj evolúciós előrelépés lenne, ami védené a szemeket a káros, kék fénytől.

Mindy üzenete

Nehéz elképzelni, hogy nyolcvan év múlva ilyenné válnának az emberek. Már csak azért is, mert az evolúció másképp működik: ugyan történhetnek generációról generációra is kis változások, melyek azután akár tovább is öröklődhetnek, de egy tényleges karaktermódosulás, azaz egy új tulajdonság megjelenése és annak elterjedése százezer évekbe telne.

A 3D-ember elkészítésének célja azonban így is egyértelmű, és mindenki számára tanulságos. Bár a technika vívmányai sokat segítenek a mindennapokban, azok használatát fontos korlátok közé szorítani. Ha túlságosan elhatalmasodnak felettünk ezek az eszközök, annak egyéni szinten, és ki tudja, talán az emberiség szintjén is nyomai lehetnek - valamikor, pár százezer év múlva.

100 éve ilyennek képzelték a mai világot

Vicces, érdekes, és olykor megdöbbentő rajzok 1900-ból, egy francia illusztrátor tollából.

Ezt is szeretjük