4 dolog, amit a jövő megváltoztatna az agyunkban: érdekesek a feltételezések
A jövőbe tekinteni ebből a szempontból is érdekes.

agy
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az agy mindig érdekes kutatási területet jelentett az orvostudomány számára, épp úgy, ahogy a jövőre vonatkozó feltételezések is megmozgatják az emberi fantáziát. A kettő kombinációja, vagyis az, hogyan változtatná meg egy, a jelenhez képest merőben más jövő az emberi agyat, érdekes gondolatmenetet indított el kutatókban.

Az agyban várhatóan, illetve feltételezhetően a jövőben lezajló változások a modern technológia egyre magasabb szintre fejlődésével következnének be.

Hanyatlana a memóriánk

Az Oxford Egyetem szakértői kognitív kirakodásnak nevezik azt a folyamatot, mely az internet egyre nagyobb jelenlétével jár az életünkben. Mivel bármit meg tudunk nézni a neten, ami nem jut eszünkbe, nem kell annyi mindent észben tartanunk. Az emberi agy a jövőben nem lesz rákényszerülve a hosszú távú információraktározásra. Csak használni, majd eldobni fogja a gyorsan megszerzett információt, minek következtében a kihasználatlan memóriánk egyre hanyatlani kezdhet.

A virtuális valóság hatása

Ha elterjednek a fejre csatolható szimulátor-szemüvegek, melyek szellemileg egy másik, virtuális világba engedik átlépni az embert, az a pszichológusok jóslata szerint növelheti a szorongást, a depresszióra való hajlamot, hiszen az azt használók óriási kontrasztot éreznek majd a számukra tökéletes, virtuális és a valós világ között. Olyasmi történne, mint amit képernyőszindrómaként emlegetnek a szakértők, csak hatványozottan. A filmek miatt sokan érzik elégedetlennek magukat, de a virtuális világba személyesen átlépve az ember bele is kóstolhatna, nemcsak kívülről nézhetné, milyen az irreálisan tökéletes világ, ami fokozná az elégedetlenségét.

A cikk az ajánló után folytatódik

Zsugorodni fog az agy

Az agy, mint szellemi és fizikai lényünk irányító központja, az idők során egyre fejlettebbé vált. Az ember ügyes túlélővé vált, eszközhasználóvá, tűzhasználóvá. Alkalmazkodott a környezeti viszontagságokhoz, megvédte magát a vadállatoktól. Az idő előrehaladtával, ahogy az ember életkörülményei megváltoztak, nemcsak alkata, idegrendszere is változott. A mai emberé már egész más, mint mondjuk a Neander-völgyiek felépítése volt. Ha mára ennyit változott az ember, és az egyre fejlettebb technológiával további, ma még fontos funkciók válnak kihasználatlanná az agyban, azzal a jövőben az agy tovább zsugorodhat, hiszen még kevesebb dologra fogjuk majd használni: mindent elintéznek, megjegyeznek, tudnak majd helyettünk a gépek.

A telepátia képessége

Az agyban nemcsak a körülmények változása vagy a fejlett technikai eszközök eredményeznének változásokat. Az emberek, a tudomány emberei is belenyúlnának a gépezetbe. Már most vizsgálgatják, hogyan válhatna képessé az ember telepátia útján kommunikálni. Számos kísérlet közül kiemelkedik az a 2014-es eredmény, melynek során Indiából Franciaországba sikerült a helló és viszlát kifejezéseket gondolati úton eljuttatni.

A Harvard Egyetem szakértői elektromágneses kapcsolat útján tették lehetővé az agy és agy közötti kommunikációt. Az egyik fél internetkapcsolattal felszerelt EEG-t viselt, és egy köszönésre gondolt, melyet a számítógép bináris kódra fordított le, és továbbított Indiából Franciaországba, ahol a másik fél fényvillanásokat látott, ahogyan számára a berendezés "lefordította" a bináris kódokat elektromágneses üzenetté. Érdekes, egyúttal félelmetes lépés ez a telepátia kutatásának útján, de a jövőben akár az is megtörténhet, hogy az emberi agy képessé válik a gondolat útján történő kommunikációra.

Fotó: Getty Images.

Ezt is szeretjük