A legrégebbi Jézus-ábrázolás lehet - 6. századi falfestmény egy egyiptomi sírban
A freskó ugyan régisége miatt halvány és kopottas, de kivehető.

fal
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy spanyol és francia régészcsoport különleges leletre bukkant a Kairótól délnyugatra fekvő város, Oxyrhynchus területén: a létező legkorábbi Jézus-ábrázolások egyike lehet, melyet a tudomány jelenleg ismer.

Vizsgálatok során a freskó, melyet egy föld alatti sír feltárása során találtak annak falára festve, a 6-7. századból való. A sír nyolc méter hosszú, illetve 3,75 méter mély, és egyéb érdekességeket is tartalmazott: papiruszokat, rajtuk olyan feljegyzésekkel, melyek szerint azok írója egy 17 esztendős kopt keresztény illető volt. A sírban egy teli tintatartót is volt, illetve két íróeszköz.

A szóban forgó, korai Jézus-ábrázolás.
A szóban forgó, korai Jézus-ábrázolás.

A legkorábbi Jézus-ábrázolások egyike

A sír legkülönlegesebb része természetesen a falfestmény, mely ugyan halvány és igen repedezett, de jól kivehető, és feltételezhetően Jézust ábrázolja.

- A kép egy fiatal, göndör hajú férfit ábrázol, aki rövid tunikát visel, és egyik kezét felemeli, mintha áldást adna - részletezte Josep Padro, a Barcelonai Egyetem professzora.

A falfestmény egyébként nagyon hasonlít más korai Jézus-ábrázolásokhoz, így aztán hatványozottan feltételezhető, hogy valóban egy ilyenre bukkantak a kutatók. Két példa lehet a balra látható, római Callixtus-katakombában fellelt Jézus-ábrázolás, illetve a jobbra látható ábrázolás a grúziai David Gareja-apátságban.

Két másik korai Jézus-ábrázolás.
Két másik korai Jézus-ábrázolás.

Hogy hozzáférjenek a sírhoz, illetve a freskóhoz, a régészeknek 45 tonna követ kellett eltávolítaniuk. Az, hogy a kamra eredetileg sír volt, mindössze egy feltételezés. A másik elmélet szerint templom is lehetett, melyet Osiris tiszteletére emeltek.

A Jézus-freskón a szakemberek hat réteg festéket különböztettek meg, vagyis a képet valószínűleg ötször újították meg elkészítése óta. Az utolsó átfestői lehettek a már említett kopt keresztények. A régészek véleménye szerint ez a hely a korai Jézus-ábrázolással visszavezethető lehet azokhoz az emberekhez, akik Jézus első követői voltak.

Ezt is szeretjük