Borzongató érzés ránézni: 9 ezer éve élt, így nézett ki a jerikói férfi
A koponyát érdekes módon őrizték meg az örökkévalóságnak.

GettyImages-1187307642
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hatvan évvel ezelőtt, 1953-ban különös, kilencezer éves emberi maradványra bukkantak Jerikóban, Palesztinában, a Jordán folyó közelében: egy koponyára, melyet agyaggal vontak be, szemüregeibe pedig kagylókat nyomtak.

A szokatlan lelet nem egyedi - Kathleen Kenyon összesen hét ilyet lelt fel -, hiszen több olyan koponyát is találtak már, mely hasonló módon maradt fenn. Azok, akik így temették el halottjukat, valószínűleg abban bízhattak, hogy az agyagrétegnek és a kagylószemeknek köszönhetően jól kivehetően megmaradnak az arcvonások, és a fej élethű marad. Az ötlet azért különleges, mert kilencezer éve élt emberek észjárása szülte, de azért is, mert sokat mesél arról, hogyan bántak az akkoriak a számukra fontos halottakkal.

A Jerikó-koponya rekonstrukciója

Bár volt úgy, hogy azt hitték, a maradvány egy nőhöz tartozott, azóta végzett vizsgálatok fényt derítettek rá, hogy a koponya egy férfié volt. Azt is megfigyelték, hogy a koponya felső része korai, kötözéses torzítás eredményeként deformált, felül szokatlanul nagy.

Ha az agyagréteg nem is árul el sokat a régen élt illetőről, a tudomány a modern eszközökkel és technikákkal karöltve mégis lehetővé tette, hogy megpillantsuk a Jerikó-koponya egykori tulajdonosának vonásait.

A cikk az ajánló után folytatódik

2016-ban készült az első rekonstrukció az arcról, az újabbat pedig Cicero Moraes brazil grafikus szakértő készítette el a koponyaparaméterek alapján. Íme a kapott arc!

A Jerikó-koponya a vizsgálatok szerint egy negyvenéves férfihoz tarozhatott, aki életében orrtörést szenvedett, ám nem ez volt az egyetlen, amit el kellett viselnie. Fogai is meglehetősen rosszak voltak, így valószínűleg gyakorta fájtak is. Bámulatos, mennyi apró, személyes részletet képes megvilágítani néhány tudományos vizsgálat egy kilencezer éves koponya alapján.

Ilyen volt a Málnalány arca

1943-ban, a Svédországban, Rogestorp vidékén földmunkálatok során egy csontvázra bukkantak. Miután a régészek átvették az ügyet, megállapították, hogy a csontváz egy ötezer éve elhunyt fiatal nő földi maradványa, aki valószínűleg erőszakos halált halt. A Málnalány nevet kapta, és nem is véletlenül.

Ezt is szeretjük