Fontos jósnap volt ez a régieknek: ezt ígérte nekik jégtörő Mátyás napja

Február 24. jégtörő Mátyás napja.

GettyImages-92841495
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Lassan végleg búcsút inthetünk a hideg időnek, elmúlik a tél, és megérkezik a várva várt, napsütötte tavasz. Mielőtt azonban a február véget érne, 24-én egy fontos nap következik el.

Február 24. ugyanis jégtörő Mátyás napja, mely a régiek szerint jelentős jósnap volt. A következőkben a néphiedelmekről, illetve Szent Mátyás kilétéről is sok érdekességet árulunk el.

Jégtörő Mátyás napja

Egykor úgy tartották, ez a nap jelentős az elkövetkezendő időjárás megjövendölésében, ami rendkívül fontos volt a mezőgazdaságból, növénytermesztésből élő emberek számára. A jóslatot napjainkban is átértelmezhetjük, így megsejthető, meddig tart a tél.

Az egyik hiedelem szerint, ha Mátyás február 24-én jeget talál, töri, ha nem talál, akkor pedig csinál. Ez azt jelenti, hogy ha ezen a napon még van jég, akkor a tél hamar elmúlik, ami jó hír a növénytermesztőknek. Abban az esetben, ha ilyenkor már nincs jég, a tél sajnos még vissza-vissza térhet, veszélyeztetve a termést.

A néphagyomány szerint a jégtörő Mátyás ezen a napon sípokat ad a madaraknak, hogy azok a hosszú tél elmúltával újra énekeljenek.

A Mátyás-napi időjárásból a régiek szerint meg lehet jövendölni az éves termést, ahogyan azt is, hogy jól fognak-e tojni a tyúkok. A hideg idő jó termést jósol, a szél pedig arra enged következtetni, hogy kevés lesz a kevés tojás. Amennyiben ezen a napon esik az eső, a jég elveri a termést, a szőlő pedig nem édes, hanem savanyú lesz. Ha Mátyás napján valaki halat fog, az év szerencsés a horgászok és halászok számára.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ki volt Szent Mátyás?

A személy, aki köré a népbabonák épültek, Szent Mátyás apostol. Szent Mátyás Jézus egyik tanítványa volt, aki az Urat János keresztelésétől a mennybemenetele napjáig követte. Sorshúzással került az apostolok közé pünkösd előtt, miután Júdás elárulta Jézust, és felakasztotta magát. Szent Mátyás a többi apostollal együtt tanúskodott Krisztus feltámadásáról Az apostolok cselekedetei első fejezete szerint.

Magyarországi tisztelete részben Mátyás király miatt terjedt el, születése idején ugyanis az újszülöttek a szentek neveit és nem pogány nevet kaptak, a király pedig Mátyás napján jött világra. A szent tiszteletének elterjedése részben a középkori aacheni magyar zarándoklatoknak is betudható. A magyar zarándokok ugyanis mindig ellátogattak Trier városába, hogy megnézzék a szent apostol ereklyéit a Szent Mátyás-apátságban.

Kvíz az Árpád-házi szentekről

Korábbi cikkünkben egy kvíz szerepelt, mely az Árpád-házi szentekről szólt. Töltsd ki, nézd meg, mennyire ismered történetüket!

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük