Milyen volt a járványügyi ajánlás a középkorban? Így segítették elkerülni a fekete halált a 14. században
A középkori pestisjárvány után óva intették a lakosságot, tartva egy újabb hullámtól.

p3
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mostanra, amikor több mint egy esztendeje vet súlyos árnyékot a mindennapjainkra a koronavírus, mindenki jól tudja, milyen intelmek betartására ösztönöznek bennünket egészségünk védelmében: a távolságtartás, a maszkviselés és a gyakori kézmosás minden felelős ember számára evidenssé vált.

Minthogy nem ez a mostani az első komoly járvány az emberiség történetében, a jelen helyzetünk közepette érdekes visszatekinteni a középkorra, milyen tanácsokkal látták el akkoriban az embereket. Angliában a 14. század nagy pestisjárványa után egy újabb hullámtól tartva számos intelmet fogalmaztak meg a lakosság számára, milyen óvintézkedéseket tartsanak be, ha esetleg ismét felütné a fejét a fekete halál, és hogyan védjék életüket, ha utolérné őket a baj.

Intelmek a lakosságnak

Az 1348 és 1351 közti pestisjárványban a kalkulációk szerint elképzelhetetlen tömeg, csaknem Európa populációja felének megfelelő számú ember halálozott el. Látván ezt a rémisztő jelenséget és tapasztalván a rendkívül súlyos tüneteket, az orvostudomány képviselői is megrémültek. A korabeli, igen fejletlen eszközök és még kevés ismeret birtokában furcsa elméletekkel álltak elő, mi idézhette elő a járványt.

p2

Volt, aki azt mondta, hogy mérgező anyagok támadták meg az emberek tüdejét, de olyan is akadt, aki szerint a rossz szagok váltották ki a bajt. Más az emberi gyarlóságot, a bűnöket tette felelőssé, sőt még a bolygókat is hibáztatták: 1348-ban egy, a Párizsi Egyetemen tartott gyűlésen hangzott el, hogy a pestisjárványt három bolygó együttállása okozhatta a Halak csillagképben. Az orvosokat tehát rendkívül foglalkoztatta a betegség, és ha a pontos okát nem is sikerült meghatározniuk, azt már tudták, hogy ha egy újabb hullám ütné fel a fejét, arra jó előre fel kell készülni. Így születtek meg sorra különböző járványügyi intelmeket tartalmazó szövegek, Angliában latin és angol nyelven.

Olvass bele egy népszerű ajánlásba!

Az egyik legnépszerűbb szöveg az 1365-ös De epidemia (vagy De pestilentia) volt, John of Burgundy tollából. Latinul íródott, később angolra fordították, és némileg le is rövidítették, így széles körben tanulmányozhatóvá vált az emberek körében. Ebből idézünk az alábbiakban, magyar fordításunkban, néhány, helyenként igen meghökkentő részletet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Noha 21. századi emberekként már tudjuk, mennyire fontos a higiénia a betegségek megelőzése és a járványok terjedésének megakadályozása szempontjából, akkoriban ezt egészen másként gondolták. Az emberi közelségben rejlő veszélyt azonban már akkor is felismerték:

Ha újra kitörne a járvány, a következő lépésekben megóvhatod magad a fertőzéstől. Ne fürödj, és ne izzadj, mert mindkettő során kinyílnak a bőröd pórusai, és bejut a mérgező levegő. Kerüld a paráználkodást, mivel az is kinyitja a bőr pórusait, és beengedi a betegséget.

A táplálkozást illetően is tartalmazott néhány tanácsot:

Ne egyél sok gyümölcsöt, hacsak nem savanyú vagy friss termés. Ne egyél fokhagymát vagy hagymát, vagy bármit, ami felmelegíthet. Igyál sok folyadékot: a hideg víz a legjobb árpavizes ecettel.

p4

Ha valaki úgy érezte, hogy beteg, a következőt tanácsolta az írás:

Ha úgy érzed, bizsereg a vér az ereidben, elkaphattad a betegséget. Fontos, hogy azonnal véreztesd meg magad, hogy megszabadulhass a méregtől. Tedd ezt 24 órán belül, máskülönben a módszer nem fog segíteni. Ha már megjelentek rajtad a kelések, még akkor is elvégezheted ezt, csak győződj meg róla, hogy a megfelelő helyen véreztesd magad. Így elkerülheted, hogy a jó vért ereszd ki, és a rossz vér bent maradjon. Ha a kelések a combodon jelennek meg, a betegség a májadban van, így a lábad kell véreztetned. Ha a hónaljadon vannak a kelések, akkor pedig a szívedben van a baj: véreztesd a karod és a kezed. Ha végeztél, igyál gyógynövényes vizet négy gyógynövénnyel: bakfűvel, tikszemmel, vérontó pimpóval és ördögszemmel, ezek ugyanis gyógyítják ezt a betegséget. Figyelj arra is, mit eszel. Ne egyél húst, hacsak nem egy kevés főtt csirkéről van szó, vagy halról, amit ecetesen sütöttél meg. Igyál árpavizet vagy egy kis sört, és ha bort is innál, inkább legyen fehér, mint vörös.

Mivel a De epidemia című írás rengeteg példányban fennmaradt, feltételezhető, hogy sok háztartásban megvolt, és szívesen lapozgatták az olvasni tudó emberek. Tanultak belőle, átadták és másolták, majd újra lemásolták - igaz, a mai ismeretek fényében valószínűleg nem segített sokat a fekete halállal szemben. Az azonban, hogy már a középkorban is szerettek volna úrrá lenni egy járványhelyzeten, és valóban hatékonyan kezelni a pestisjárványt, bámulatos. Különösen ezekben a nehéz időkben.

Ilyenek voltak a régi járványmaszkok

Más volt a pestis, és más a spanyolnátha idején: nézegess képeket, és tudj meg néhány érdekességet a korábbi idők nagy járványai során viselt maszkokról.

Ezt is szeretjük