Három napig megáll az élet a japán újévkor: mit esznek, játszanak és hova látogatnak ilyenkor?

Japánban az újév a legfontosabb ünnep.

GettyImages-111407572
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az újév a legfontosabb ünnep Japánban. A legtöbb vállalkozás január 1-től január 3-ig leáll, és a családok általában összegyűlnek, hogy együtt töltsék a napokat.

Az éveket hagyományosan teljesen különállónak tekintik, és minden új év új kezdetet jelent. Következésképpen az év végére minden feladatot el kell végezni, miközben a bonenkai, azaz „évfeledő” bulik célja az óévi gondok és bajok hátrahagyása.

A japán újév

Ezen a számukra oly fontos ünnepélyen a japánok az otthonokat, a bejárati ajtókat fenyő-, bambusz- és szilvafa díszekkel ékesítik, a ruhákat kitisztítják, a házakat kitakarítják.

GettyImages-1194509981
Fotó: visualspace / Getty Images Hungary

Szilveszterkor a hosszú élettartamot jelképező hajdinás tésztaételt, a toshikoshi sobát szolgálják fel. Újabb szokás a „kohaku uta gassen“ című zenei műsor: ez egy rendkívül népszerű televíziós műsor, amely Japán leghíresebb J-pop és enka énekeseit mutatja be látványos előadásokban.

Hagyományaik szerint a január 1. nagyon kedvező nap, amit a legjobb az év legelső napfelkeltéjének megtekintésével kezdeni. Ez a nap tradicionálisan az éppen elkezdődő új évet reprezentálja, ezért lényeges, hogy tele legyen örömmel, és legyen minden tiszta. Ilyenkor nem szabad munkát végezni, stressz- és haragmentesnek kell lennie a napnak.

Hagyomány, hogy a shogatsu, azaz az „újév ünnepe” alatt felkeresnek egy szentélyt vagy templomot. A legnépszerűbb templomok és szentélyek, mint például a tokiói Meidzsi-szentély, több millió embert vonzanak magukhoz a három nap alatt. Ezek a látogatások a valódi forduló pillanatában a leglenyűgözőbbek, amikor éjfélkor megkongatják a nagy templomi harangokat.

A shogatsu során különféle különleges ételeket szolgálnak fel. A főfogás az osechi ryori, ami a hagyományos újévi lakomának a neve: egy remekül elkészített ételsor, amelyet az összegyűlt családtagok vagy barátok osztanak meg.

Szervírozhatnak otosót, azaz édesített rizsbort és ozonit, vagyis leves rizspogácsát.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hagyományosan újévkor játszanak néhány játékot, ezek népszerűsége azonban az utóbbi időben csökkent. Ezek közé tartozik a Hanetsuki, ami a japán tollaslabda neve, a sárkányrepülés és kártyajátékok.

Népszerű szokás az újévi képeslapok küldése, amelyeken megkülönböztetett jelzés szerepel január 1-jei kézbesítésre. Nem ritka, hogy egy ember több tucat kártyát küld ki barátainak, rokonainak, munkatársainak.

Ikigai: a hosszú élet titka

Okinawa bölcsei szerint ez a valódi oka annak, hogy reggel felkelnek.

(Képek forrása: Getty Images.)

Ezt is szeretjük