Íme, 3 valóban balszerencsés szám
Milyen erő rejlik mögöttük?
Tudod, hogy miért cserélik le az afgánok a rendszámukat? És Japánban miért nincs 4-es kórterem?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár a modern számmisztika szerint nincsenek kimondottan balszerencsés számok, a hiedelmek követői másképp gondolják. Míg az európai kultúrában a 13-ast illeti a kitüntetett szerep, minden tájnak és területnek megvan a maga elátkozott száma.

Ezek sokszor épp attól válnak balszerencséssé, hogy hisznek bennük - ekkor valóban katasztrófákat tudnak okozni. Nézd meg, mely számok versenyeznek a 13-assal!

4-es

Több balszerencsés esemény történik a hónapok negyedik napján, mint máskor - erre a következtetésre jutottak a San Diegó-i Egyetem szociológusai, akik azt is megállapították, hogy ezen a napon 7%-kal többen kerülnek szívbetegséggel kórházba, mint a hónap más napjain. Legalábbis azok közül, akik kínai vagy japán felmenőkkel rendelkeznek.

A 4-es legendája ugyanis a távol-keleti kultúrákban gyökerezik, állítólag azért, mert a japán és a kínai nyelvben ez a szó azonos alakú a halál szóéval. Ezért aztán sok japán kórházban nincs is negyedik emelet és négyes számú szoba. Ugyanakkor a szociológusok is úgy tartják, könnyen előfordulhat, hogy a 4-eshez kapcsolódó félelmek valóban bevonzzák elképzelésük tárgyát, és önbeteljesítő jóslatként működve valóra válik a szerencsétlenség. Az egyetlen megoldás, ha valaki nem ad hitelt a baljós gondolatoknak.

9-es

A 9-es átka a klasszikus zene történetéhez tartozik. Sokáig úgy tartották, hogy a kilencedik szimfónia a zeneszerzők végzetes, utolsó darabja, vagyis a szerző arra rendeltetett, hogy meghaljon, mielőtt befejezné a tizediket. Így különösen merésznek számított az, aki belevágott a tizedikbe is, hiszen ezzel a sorsát kísértette, és sokan voltak, akik tudatosan vagy véletlenül meg is álltak a kilencnél. Az "átok" működésének Beethoven a leghíresebb áldozata, őt követi Gustav Mahler, de Schubertet, Dvořakot, Brucknert vagy Vaughan Williamst is példaként említik.

39-es

Az afgánok 13-asa a 39, melynek balszerencsés voltára egyesek itt is a kiejtéséből következtetnek. A szó halott tehenet jelent, és a szlengben a prostituáltakra használják, akik megbélyegzetteknek számítanak, és bajt, sőt, akár halált is hozhatnak az ember fejére. Szégyen, ha valakinek az ajtaján vagy a házán a 39-es díszeleg, és költséget nem kímélve a rendszámot is igyekszik lecserélni tulajdonosa, ha az 39-essel fertőzött.

Többen úgy tudják, a babona Herat tartományból indult el, ahol régóta tabunak számít. Egy összeesküvés-elmélet szerint viszont az egész 39-es mizériát az autómaffia tagjai találták ki, hogy olcsóbban juthassanak hozzá a 39-es rendszámú kocsikhoz, melyeket aztán drágábban adhatnak tovább a lecserélt rendszámmal.

Neked van balszerencsés számod?

Ezt is szeretjük