Minden ember okkal születik a Földre: a japán ikigai segít elégedettséggel megtölteni az életet
Okinawa bölcsei szerint ez a valódi oka annak, hogy reggel felkelnek.

ikigai a hosszu elet japan titka
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A legegyszerűbben talán életcélként lehetne lefordítani az ikigait, mely a szellemben lakozik, de, ha az ember kellő bátorsággal és türelemmel bír ahhoz, hogy a lelke mélyére ásson, idővel megtalálhatja.

A legtöbben életük során felteszik maguknak a kérdést: miért élünk? Az erre adott válaszok pedig éppoly sokfélék, mint maguk az emberek. A világ legmagasabb kort megélő szigetén, Okinawán úgy vélik, az életnek értelmet, elégedettséget és boldogságot ad, ha világos és meghatározott ikigaival rendelkezel, vagyis nagy szenvedéllyel lelkesedsz valamiért.

A flow ereje és az ikigai megtalálása

Csíkszentmihályi Mihály: Flow - Az áramlat: a tökéletes élmény pszichológiája című könyvében áramlásnak - angolul flow-nak - titulálta a jelenséget, amikor is tökéletesen elmerülsz egy feladatban: „…az öröm, a kreativitás, az élet teljes felvállalása, amit én áramlatnak hívok.

A tökéletes élmény alapja a flow, vagyis az a jelenség, amikor annyira feloldódsz egy tevékenységben, hogy minden más eltörpül mellette, az élmény maga lesz olyan élvezetes, hogy a tevékenységet bármi áron, pusztán önmagáért folytatni akarod.”

Az áramlás élményét minden ember egyformán éli meg, magyarán, a flow-élmény nemcsak a kreatív, nagy koncentrációt igénylő feladatok közepette jelentkezhet: az atléták, a szakácsok, a matematikusok és a mérnökök egyaránt olyan tevékenységet űznek, mely nap mint nap az áramlás állapotába sodorja őket.

Ennélfogva nem létezik bűvös recept az ikigai megélésére: minden ember egyéni küldetése, hogy megtalálja a saját életcélját, ezt a - mondhatni - belső motort, ami előrehajtja élete során. A ki megtalálja, annak pedig meg is kell tanulnia a kijelölt úton maradni, vagyis belevetni magát a szenvedélyébe úgy, mintha azon kívül semmi más nem létezne. Ehhez adhatnak segítséget a világ legidősebb emberei.

Az öt Kék Zóna

Az öt Kék Zóna azokat a régiókat jelöli, ahol az emberek a legtovább élnek. Ezek közül kiemelkedő a Japánhoz tartozó Okinawa, ahol - főképp a nők - a megszokottnál sokkal tovább élnek, méghozzá komolyabb megbetegedés nélkül.

Kutatók összehasonlították a Kék Zóna lakóinak életét, aminek értelmében meghatározták a hosszú élet titkát: szerintük ez nem másban, mint az étrendben, a mozgásban, az életcélban - ikigaiban -, illetve a kiegyensúlyozott emberi kapcsolatokban rejlik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mi a közös ezekben a személyekben? Leginkább az, hogy a gyakran mostoha körülmények ellenére teljes életet élnek, és képesek pozitívan viszonyulni a nehézségekhez, nem hagyják, hogy a problémák maguk alá temessék őket.

A világ legidősebb emberei

Okava Miszao egészen 2015 májusáig a világ legidősebb emberének számított 117 évével és 27 napjával. A hölgy 110 éves koráig önállóan gondoskodott magáról, miközben összesen három különböző században élt.

Amikor arról kérdezték, hogyan vigyázott az egészségére, csak ennyit válaszolt: „Szusit ettem, és aludtam.” Amikor pedig a hosszú élet titkát tudakolták tőle, zseniális humorral felelt: „Én is ezt kérdezem magamtól.”

Szemmel láthatóan Okava nem volt híján az életvidámságnak, ami a hosszú élet elengedhetetlen fűszerének is tekinthető. Ez alól Alexander Imich, lengyel kémikus sem kivétel, aki 2014-ben lett a világ legidősebb férfija.

Imich szerint leginkább az alkoholfogyasztás mellőzésének köszönhette hosszú életét, ettől függetlenül sosem tekintett Nobel-díjként az érdemére. „Nem tudom. Egyszerűen csak nem haltam meg korábban” - nyilatkozta, amikor a hosszú élet titkáról kérdezték. Imich 1903-ban született, és 111 évesen távozott az élők sorából.

Az ikigai tíz törvénye

Héctor Garcia és Francesc Miralles egészen az Okinawa északi részén található Ogimi településig utazott, hogy fényt derítsenek arra, hogyan találták meg a hosszú életű japánok az életüket elégedettséggel, boldogsággal és értelemmel megtöltő ikigait. A szerzőpáros tíz törvényben egyesítette az idősek bölcseleteit, amiket bárki megvalósíthat nemtől, kortól, élethelyzettől függetlenül.

  1. Maradj mindig aktív: aki felhagy azzal, amit szeret, és jól tud csinálni, az elveszti életének értelmét. Ezért nyugdíj után is fontos értékes tevékenységet végezni, szépséget, értéket teremteni, mások hasznára lenni, segítséget nyújtani, formát adni aprócska világodnak.
  2. Fogadj mindent nyugalommal: az ogimi idősek szerint a sietség mindig fordítottan arányos az életminőséggel. Ahogy az ismert mondás is tartja: lassan járj, tovább érsz. Mikor valaki felhagy a rohanással, az idő és az élet hirtelen új jelentést kap.
  3. Ne edd magad degeszre: a hosszú élet szempontjából célszerű a kevesebb több elve szerint cselekedni. Az egészséget a legkönnyebben úgy lehet megőrizni, ha mindig egy kicsivel kevesebbet eszel annál, amennyit kívánsz, ahelyett, hogy teletömnéd a hasad.
  4. Vedd magad körbe jó barátokkal: ők a legjobb orvosság aggodalom ellen, hiszen tőlük tanácsot kérhetsz, együtt kikapcsolódhattok, megoszthatjátok egymással álmaitokat, napjaitokat, röviden: élhettek.
  5. Tartsd magad formában: a testnek szüksége van rendszeres, napi karbantartásra a megfelelő működéshez. A testmozgás ráadásul a boldogsághormonok termelését is beindítja.
  6. Mosolyogj: a szívélyesség segíthet ellazulni, és általa barátokat is szerezhetsz. Jó, ha meglátod a rosszat, de ne feledd, micsoda kincs, hogy itt lehetsz ebben a világban, ami tele van lehetőségekkel.
  7. Kerülj gyakrabban kapcsolatba a természettel: bár manapság sokan városokban élnek, az emberi alaptermészet része, hogy összeolvadjon a természettel. Ezért rendszeresen vissza kell térni a zöldbe, hogy feltölthesd lelked kimerült tartalékait.
  8. Mondj köszönetet: adj hálát a felmenőidnek, a természetnek, ami levegőt és élelmet ad, barátaidnak és a körülötted élő embereknek mindazért, ami bearanyozza napjaid, és amitől boldognak érzed magad. Mindennap szánj rá pár percet, hogy köszönetet mondj, mert ezzel a boldogságod is növekszik.
  9. Élj a pillanatban: ne siránkozz a múlt miatt, és ne félj a jövőtől. Csak a mai nap létezik, használd ki tehát a legjobban, hogy emlékezetes legyen.
  10. Kövesd saját ikigaidat: a szenvedély mindenkiben ott szunnyad, ez a tehetség értelmet ad a mindennapoknak, és arra ösztönöz, hogy a lehető legjobbat hozhasd ki magadból. Ha pedig még nem találtad meg, az a következő küldetésed, hogy megtaláld.

Cikkünk Héctor García és Francesc Miralles: Ikigai - A hosszú élet japán titka című könyve alapján készült. A könyvet innen tudod beszerezni.

Ezt is szeretjük