Így varázsolj szerelmet András-napon
A néphit szerint bevált
András-nap a legalkalmasabb a szerelmi jövendölések és a férjjóslások számára.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

András napja Szent András apostolnak, a keleti egyház védőszentjének az ünnepe, és fontos szerepe van a néphagyományban. Ez a legjelentősebb házasságvarázsló nap, a lányok ekkor megálmodhatják és megjósolhatják, hogy ki lesz a jövendőbelijük, de akár meg is gyorsíthatják a nagy Ő érkezését.

A hajadonoknak többnyire magányosan, titokban kellett végezniük a praktikákat. Előfordult, hogy egész nap böjtöltek azért, hogy álmukban meglássák, ki lesz a férjük.

Erre utal a mondás: aki böjtöl András napján, vőlegényt lát iccakáján. De aki nem akart éhezni, annak is kínálkoztak megfelelő módszerek, például egy férfiruhaneműt rejthetett a párnája alá, hogy álmában találkozzon a párjával.

A legelterjedtebb jóslás a gombócfőzés és az ólomöntés volt. A lányok 13 gombócot gyúrtak, és 12 cédulára 12 férfinevet írtak. Ezeket belegyúrták a gombócokba, melyeket éjfél előtt tettek fel főni. Amelyik gombóc először jött fel a vízre, olyan nevű férjre számíthatott a lány. Ha a névtelen gombóc érkezett először, az annak a jele volt, hogy a lány nem megy férjhez a következő évben.

Az ólom- vagy viaszöntés során ólmot és forró viaszt öntöttek hideg vízbe, és a megszilárdult alakzatból következtettek jövendőbelijük foglalkozására.

Szerelemcsalogatás

A bátrabbak nemcsak jósláshoz, de varázslathoz is folyamodtak, bár ez gyakran már a boszorkányok szakterülete volt.

Ha valaki meg akart szerezni magának egy férfit, az volt a legcélszerűbb, ha olyan étellel eteti meg, melybe belesütött valamit saját magából - valamilyen testnedvet, illetve bőr- vagy körömdarabot. Akik ettől ódzkodtak, azok más módszerekhez is folyamodhattak. Meg kellett szerezniük a férfi egyik ruhadarabját, például a gatyamadzagját, alsóneműjét, ingét, és azt kellett elégetniük, hogy örökre övék legyen az illető.

Ha ellopták, majd megfőzték a kapcáját, ugyanezt a hatást érhették el. A lábravaló András-napon is szerepet kapott: a hiedelem szerint, ha ezen a napon a hajadon meggyújtja a kapcát - a legjobb, ha mindjárt a szíve választottjáét -, majd háromszor megkerüli, ügyelve arra, hogy érje őt a füst, akkor a következő évben garantáltan férjhez megy.

Ezt is szeretjük