Így változtasd meg a rossz karmát!

Tippek, hogy úrrá légy a negatív okozatokon

A megfelelő hozzáálláson is múlik, hogy jó karmát teremtesz-e.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A sorsodra gondolhatsz úgy is, mint tőled független tényezőkből és adottságokból alakuló történetre, de tekinthetsz rá karmikus nézőpontból is. Ekkor elfogadod azt, hogy felelős vagy minden tettedért és érzésedért a létezés minden pillanatában, és ezek alakítják a körülötted lévő eseményeket is. E nézet szerint ha úgy érzed, rossz sorsot élsz vagy rossz karmát hordozol, akkor lehetőséged van arra, hogy változtass. Nézd meg, mit kell tenned!

Az ok-okozat törvénye, mely a karmát alakítja, nagyon egyszerű törvényszerűség, de ez az egyszerű összefüggés adja minden esemény gyökerét, és minden tudománynak is ez képezi az alapját. A karmát ugyanakkor misztikus erőnek is tekintheted, de ennél sokkal természetesebben működik.

A buddhisták úgy vélik, minden kapcsolat az egyes élőlények között bizonyos szempontból karmikus természetű, beleértve az egészen hétköznapi találkozásokat is. Akár arról van szó, hogy a magból palánta lesz, akár egy múltbeli cselekedetnek a mostani életedre gyakorlott hatásáról, mind karmikus működés eredményeképp jön létre.

A karmával kapcsolatban fontos tudnod, hogy egy ponton minden karmikus cselekedet beérik - ha teszel valamit, az nem veszti érvényét, legyen az jó vagy rossz cselekedet, előbb-utóbb meghozza a gyümölcsét.

Bár minden egyes esemény és történés, amit átélsz, több ok és körülmény összefüggéséből születik, lehetőséged van arra, hogy befolyásold az alakulásukat. Az ember gyakran vádol másokat a saját kudarcaiért, holott ezek az ő hatáskörébe tartoznak.
Tartsd szem előtt, hogy minden egyes helyzetben van választási lehetőséged, a szándékoddal és az akaratoddal változtathatsz az eredményükön.

Fontos, hogy pozitív szemléletet alakíts ki az egyes eseményekkel kapcsolatban, ami buddhista szempontból azt jelenti, hogy tetteddel nem ártasz senkinek, még magadnak sem.

Így a kerülendő cselekedetek közé tartozik az önpusztítás számos formája is, melyeket az ember gyakran fel sem ismer - mint az észrevétlen önmarcangoló, önbecsmérlő gondolatok. Általában pozitív karmát gyűjtesz pozitív szándékokkal, vigyáznod kell azonban, mert ha a jó szándékot nem megfelelően valósítod meg, akkor a hatás is vegyes lesz.

A karma nemcsak a cselekedetekre vonatkozik, hanem az érzelmekre is. Bármilyen erős érzelmet élsz át egy adott esemény során, karmikus kapcsolatod van azzal. Ebből adódik, hogy a karma megváltoztatása elsősorban bizonyos lelki tényezőkön és az életszemléleten múlik.

Univerzális kapcsolatok

A buddhista gyakorlatban a helyes hozzáállás az egyik legfőbb tényező, ami pedig jó karmát teremt, ez nem más, mint a nagylelkűség és az együttérzés. Ez az alapja annak, hogy jó tett helyébe jót várhatsz. Ehhez társul az a szemlélet, hogy minden mindennel összefügg, így az egyes élőlények közötti kapcsolatok is sokkal szorosabbak, mint amilyennek első látásra tűnnek.

Éppen ezért van például egy meditáció, amelyik az univerzum összes érző lényére fókuszál, még akkor is, ha azok száma felmérhetetlen. E szemlélet alapján az egyes embernek is arra kell törekednie, hogy elősegítse minden érző lény boldogságát, és igyekezzen a szeretetet, jóindulatot, örömet és nyugalmat kiterjeszteni.

Elengedés

A mulandóság kulcskérdés a karma szempontjából, és felismerése abban segít, hogy megszabadulj a tulajdon, az idő és a test felett érzett birtoklási vágytól. Ez azért fontos, mert a buddhista szemléletben a birtoklási vágy következménye a kapaszkodás, harag vagy féltékenység.

Mivel az alkotja a karmikus csomagodat, amit életed során másoknak érzelmileg nyújtasz, ezek az érzések negatív következményekkel járnak. Ha viszont szeretettel és melegszívűen viszonyulsz a körülötted lévőkhöz, akkor mindezt magaddal viszed a jövőbe. Ennek a hatásai pedig már a jelenlegi életedben is erősödnek az idő múlásával, és kifejeződnek a következő újjászületésedkor is. Ha megváltoztatod a hozzáállásod minden egyes cselekedetnél, képessé válsz arra, hogy megoszd javaidat másokkal, és hogy a szenvedőknek védelmet nyújts, ami szintén a jó karma feltétele.

Türelem

Sokszor türelmesnek lenni a legnehezebb, a buddhista türelem viszont nem azt jelenti, hogy ölbe tett kézzel várod, míg jóra fordulnak a dolgok. Inkább abban nyilvánul meg, hogy kitartasz a céljaid mellett és abban, amit elhatároztál. De a türelem tesz képessé arra is, hogy ne vonulj vissza a fájdalom elől, és ne menekülj a nehézségektől. Ne veszítsd el az elszántságot akkor sem, amikor már feladnád, és ne vond ki magad a kellemetlen szituációk alól.

A buddhisták szemében azonban nem öncélú ez a türelem, hanem az örömhöz és a kiegyensúlyozott derűhöz vezető út része. A karma tana szerint ha az öröm magját elveted az életedben, a rizsszemhez hasonlóan több termést hoz, és képessé tesz arra, hogy egyre több örömet vonzz az életedbe.

Cikkünk Jhampa Shaneman és Jan V. Angel Buddhizmus és asztrológia című könyve alapján készült.


Bár a buddhizmus teológiai és metafizikai szempontból komoly kihívás, egyben roppant gyakorlatias is. A buddhista tanokban megtalálhatjuk a legkülönfélébb tudatállapotok leírását és integráns magyarázatát. A Buddhizmus és asztrológia a buddhista tanítások bölcsességét beépíti a hagyományos asztrológiai felfogásba.

Kiadja az Alexandra Kiadó.
Ára 2799 forint.
A könyvet itt rendelheted meg!
Ezt is szeretjük