Így nézett ki az ember, aki több száz évig élt
Mi volt a titka?
A francia misztikust életében és halálában is csodás történetek kísérték. Legenda lenne?

beauty and style
Top olvasott cikkek

Állítólag II. Rákóczi Ferenc fia volt, de az a hír járta, hogy beszélt Kleopátrával, és Mózessel is találkozott. Inspirálta a szabadkőműves mozgalmat, és különböző spirituális tanok ihletőjének is tartják. Ki volt a 18. század legrejtélyesebb misztikusa?

A grófról fennmaradt portré
A francia mágus, Richard Chanfray azt állította, ő maga Saint-Germain

A párizsi Saint-Germain gróf egyesek szerint egyszerű, ám tagadhatatlanul elbűvölő képességekkel rendelkező kalandor volt, mások szerint nemzetközi kém, de van, aki szerint vámpír vagy varázsló.

Kétségtelen, hogy rendkívüli tudása és műveltsége miatt nem mindennapi férfiúként tarthatták számon a francia arisztokrata körök, melyekben mozgott, de rejtélyes viselkedésével maga is táplálta a róla szóló találgatásokat. Vagy mégis különleges tudás birtokában volt?

Százévesen ilyen fitt?

Az egyik leghíresebb anekdota arról a párbeszédről szól, amit volt szerelemével, az akkor már idős Georgy grófnővel folytatott 1760-ban. Az első, velencei találkozásuk óta 50 év telt el, a hölgy pedig igencsak elcsodálkozott, amikor azt látta, hogy a férfi nem öregedett egy percet sem. Megkérdezte tőle, nem az apjával találkozott-e annak idején, mire a gróf így válaszolt:

- Nem, hölgyem, én voltam az, én udvaroltam önnek. Tudja, Velencében élek már a múlt század vége óta.
- Bocsásson meg, de ez lehetetlen - válaszolt a grófnő. - A gróf, akit én ismertem, 45 éves lehetett akkoriban. Ön pedig most tűnik annyinak.
- Hölgyem, én nagyon öreg vagyok - mondta rejtélyes mosollyal a férfi.
- De akkor közel százévesnek kellene lennie.
- Nem lehetetlen - válaszolta a gróf

Miért nem eszik?

Casanova 1757-ben találkozott Saint-Germainnel egy vacsorán. Híres kalandorként mutatja be őt, és az tűnik fel neki leginkább, hogy a lakomán a gróf egy falatot sem eszik, hanem az étkezést végigbeszéli, és csodás történeteivel szórakoztatja a jelenlévőket, akik - beleértve Casanovát is - tátott szájjal hallgatják őt.

A gróf egyébként több nyelven beszélt, zeneszerzéssel és kémiával is foglalkozott, valamint a nők kedvencévé vált. Azt ígérte nekik, megfiatalítja őket, amit különböző kencék osztogatásával is igyekezett alátámasztani.

A titok

Lehet, hogy kémiai tudásában rejlett fiatalságának titka, úgy hírlett róla, birtokában van az örök élet elixírje.

Állítólag szigorú diétán élt, melynek alapját különböző durvaságúra őrölt gabonafélékből sütött kenyerek tették ki, emellett gyümölcsöket és mézet fogyasztott, valamint rendszeresen böjtölt.

Tényleg meghalt?

Élete utolsó éveiben a misztikus érdeklődésű Hessen-Casseli Károly herceggel ápolt barátságot, akinek bevallotta, hogy Rákóczi-leszármazott.

A herceggel együtt kémiai laboratóriumot hoztak létre, ahol drágakövek előállításával kísérleteztek. Saint-Germaint az adatok szerint 1784. február 27-én hunyt el, ám néhányan még a hivatalos halála utáni években is találkozni véltek vele.

Mit gondolsz minderről?

Ezt is szeretjük