Amit a gazdagoktól ellopott, a szegényeknek adta: 4 férfi, aki a valódi Robin Hood lehetett
Vajon a valóságban is létezett Robin Hood? Több személyben is őt sejtik a történészek.

rhood
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Már gyermekként megismertük, és felnőttként is több filmfeldolgozásban láthattuk Robin Hood, a sherwoodi erdő jótét lovagjának történetét: veszélyt nem ismerve küzdött a gazdagokkal, hogy a szegényeken segíthessen, és amit a tehetősektől elvett, azt a nincsteleneknek adta.

A kalandos történetet azonban csak a hétköznapi emberek hallgatják, olvassák vagy nézik egyszerű meseként: a történelem elkötelezettjeiben óhatatlanul felébredt, és évszázadok óta motoszkál a kérdés, vajon valóban létezett-e a hős lovag, és ha igen, akkor ki lehetett.

Ki lehetett valójában Robin Hood?

A 18. század óta több feltételezés is született fennmaradt középkori feljegyzések alapján, melyek valóban élt középkori személyekkel azonosították a hős lovagot. Dr. Andrew Latham, a Minnesotai Macalester Főiskola és Rand Lee Brown, a Norwich Egyetem tudósa a középkori történelem kutatóiként vették sorra a lehetséges jelölteket.

Elöljáróban kiemelték, hogy a lehetséges személyek feljegyzésekből ismert története és a tradicionális sztori nem minden ponton mutatnak egyezést, sőt. Jelentős eltérés, hogy Robin Hood a története szerint egy 12. századi, I. Richárd korabeli lovag, míg a középkori iratok alapján született feltételezések olyan személyekben vélték őt felismerni, akik a 13. század közepén, illetve a korai 14. században éltek. A források alapján ráadásul egyik jelölt élete sem volt olyan izgalmas és jótékonykodással teli, mint a hős lovagé.

Akárhogyis, a lehetséges Robin Hoodokat érdemes megismerni, hiszen ettől még bármelyikük lehetett a valódi lovag, akinek a történetét az évszázadok során színesebbre és színesebbre szőtték.

4 férfi, aki akár az igazi Robin Hood is lehetett

Az első feltételezett személy, akit egyébként a két középkorszakértő legkevésbé tart valószínűnek, Robert/Robyn Hode. Nevén először egy 18. századi antikvárius, Joseph Hunter szeme akadt meg, amikor 14. századi, bírósági feljegyzések irattekercseit vizsgálta. Az iratok szerint Hode egy yorkshire-i férfi volt, akit egy II. Edward királlyal szemben szőtt lázadásban való részvételért vontak felelősségre. Az uralkodó megbocsátotta Hode-nak, hogy ellene szövetkezett, majd udvarába fogadta, és a portán adott neki munkát. A férfi azonban nem becsülte meg a királytól nyert kegyelmet: amint lehetett, megszökött, és eltűnt a yorkshire-i erdő rejtekében.

A cikk az ajánló után folytatódik

Egy másik, Latham és Brown szerint valamicskét esélyesebb jelölt egy 13. századi férfi, akinek a nevét 1226-os yorkshire-i tekercsek szövege őrizte meg. Robert Hod vagy Hobbeshod azonban nem kifejezetten élte az erdő vakmerő hősének életét: annyit tett csupán, hogy elmulasztotta visszafizetni a helyi Szent Péter-apátság felé a tartozását.

A harmadik jelölt a középkorszakértők szerint az előzőknél valószínűbb, mivel a férfi élete, ha nem is volt olyan kalandos, mint a hős lovagé, mutat némi egyezést a Lytell Geste of Robin Hode tartalmával, mely Robin Hood történetének egy korai verziója. Ő Robert Deyville volt, aki fivérével, John Deyville-lel a Montfortok oldalán harcolt Yorkshire-ben a 14. századi breton örökösödési háborúban.

Latham és Brown szerint a négy jelölt közül a legesélyesebb befutó Robert Godberd lovag lehet, aki a 13. században, III. Henrik idején, Simon de Montfort oldalán harcolt az eveshami csatában, majd számkivetett lett a báróval szemben tanúsított hűsége miatt. A középkorszakértők szerint azért lehet Godberg a legvalószínűbb Robin Hood-jelölt a négy említett közül, mert a két évszázaddal későbbi, Walter Brower tollából származó történet szerint a hős lovag is éppen ugyanebből az okból vált a királyi hatóságok célpontjává. Véletlen lehet? Ezt valószínűleg soha nem tudjuk meg. Mindenesetre érdekes eljátszani a gondolattal, hogy a legendás középkori figura valóban létezhetett.

Így vált lovag a kisgyerekekből a középkorban

Kisgyermekként játéklovagokkal játszottak, 14 évesen már kardozni tanultak: a középkori lovagokat célzottan, későbbi hivatásuk szellemében nevelték.

Ezt is szeretjük