2036-ból érkezett az időutazó egy fontos küldetéssel: ezt állította John Titor
A jövőből érkezett férfi figyelmeztetéseket is mondott a jövőre nézve.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem DeLoreannel jött-ment az időben, és nem is Marty McFly volt a neve, de állítólag időutazott, akárcsak a közkedvelt film hőse. John Titor - így nevezte magát - állítólag 2036-ból tért vissza, mégpedig fontos küldetéssel: egy régi gyártmányú számítógépért.

A kétezres évek legelején bukkant fel, amikor az internet még sokkal távolibb, idegenebb dolog volt az emberek számára. Abban az időben, mikor még nem okostelefonnal a zsebükben járkáltak az emberek, és nem volt ismerős fogalom a Facebook. John Titor TimeTravel_0, azaz IdőUtazás_0 néven regisztrált fel egy chatoldalra, és egy rövid posztban bemutatkozott.

- Üdvözletem. Időutazó vagyok 2036-ból, és hazafelé tartok, miután megszereztem az IBM 5100 számítógépet.

Titornak állítólag azért kellett a régi gyártmányú számítógép, mert az a típus rendelkezett a képességgel, hogy korai programnyelveket olvasson, ami pedig elengedhetetlen feltétele lett volna egy 2036-ban lesújtó, hatalmas károkat okozó számítógépes vírus megfékezésének.

Egy IBM 5100-as számítógép 1975-ből.
Egy IBM 5100-as számítógép 1975-ből.

Titor posztjában azt is leírta, hogy időgépét a General Electric gyártotta, és pár szó erejéig annak működését is hozzáértő pontossággal körbeírta. Ez volt az egyik furcsaság John Titorban: túl sokat tudott. További posztjaiban is szólt ugyanis időutazásának technikai feltételeiről, olyan szintű rálátással, ami egy hétköznapi, unatkozó szélhámosnak nem ment volna, hacsak nem egy unatkozó, magas szintű tudás birtokában lévő fizikus lett volna. Titor még fénymásolatokat is közölt egy kézikönyvből, mely az időgépe működését taglalta, és különböző idősíkokról is elárult részleteket.

Időgépe, név szerint a C204-es ábrája.
Időgépe, név szerint a C204-es ábrája.

140 napig volt 2001-ben, és ez idő alatt 151 darab posztot tett közzé a neten. Titor egyébként azt állította, hogy hetedmagával érkezett, tehát társai hozzá hasonló módon tették a dolgukat a világ más pontjain, más küldetésekben. A 140 nap elteltével már több százezres tömeggel kommunikált, kedélyesen és készségesen válaszolva minden kérdésre az időgépéről és a jövőről, majd március 24-én elköszönt és eltűnt.

A C204-es fotójának fénymásolatát is megmutatta a chatpartnereinek.
A C204-es fotójának fénymásolatát is megmutatta a chatpartnereinek.

Jövendölések

Titor nemcsak érdekességeket mesélt, de jövendöléseket is hagyott maga után a jövőre nézve. Apokaliptikus képet festett a közeljövőről. Sugárszennyezettséget, óriási környezeti károkat, váratlan politikai fordulatokat, átrendeződéseket említett.

A cikk az ajánló után folytatódik

Van, amin jövendölései szerint már túl kellene lennünk: be nem teljesedett jóslata volt például, hogy 2004-től nem lesz többé olimpia, és, hogy 2015-ben kitör a harmadik világháború. Igaz, állítása szerint azzal, hogy visszalátogatott, és előre elmondta, mi történhet, már beleavatkozott az eseményekbe, és így lehetséges, hogy egyik jövendölés sem teljesedik be úgy, ahogyan mondta.

Titor egyébként el volt képedve az emberek magatartásán és egymással szembeni viselkedésén, közönyösségén. Erre vonatkozóan megjegyezte, hogy, ahonnan ő jött, 2036-ban az emberek családcentrikusak, törődnek egymással és a rászorulókkal, és, bár mindenütt teret hódított a csúcstechnológia, minden emberközpontú maradt.

Ezt is szeretjük