Az optimista emberek tovább élnek: 5 dolog, amiben a tudomány a hosszú élet titkát látja
A hosszú élet titkát sokan és sok mindenben látták már: öt elmélet.

optimista
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Míg a mesékben az örök fiatalság forrását keresik, a valóságban a némiképp reálisabb kérdésre fürkészik a választ: a hosszú élet titkát kutatják, és olykor egészen érdekes következtetésekre jutnak.

Az egyik szerint sok múlhat az életszemléleten. Lehetséges, hogy egy szakítást, elbocsátást, a pénzügyi és egyéb nehézségeket érdemes inkább új lehetőségnek, kihívásnak venni?

Sokan érzik úgy ilyen helyzetekben, hogy az életük romokban hever, és nincs kiút, és csak bosszankodnak, miért megint ők az áldozatai a balszerencsének. A gondok terhe alatt nehéz optimistának maradni, és tornyosuló problémák esetén különösen gyakran győzedelmeskedik a pesszimizmus. Aki viszont képes pozitív lenni ilyenkor is, az nemcsak szerencsés, de kutatók szerint tovább is élhet.

Az optimisták tovább élnek

Egy dán kutatás eredményeként mutatták ki, hogy az optimizmus a hosszú élet titka lehet. 999 fős, 65 év felettiekkel készített kutatásukban nyomon követték, pesszimista és optimista résztvevőik meddig élnek. Azt látták, az optimisták hosszabb életűek, és még a szívbetegségekre is 77%-kal kevésbé hajlamosak, mint a pesszimisták. Valószínűleg az életben adódó negatív dolgok megélése, megítélése lehet a kulcs: aki nem tragédiaként, hanem kihívásként értelmezi ezeket, annak a szervezetét kevésbé rombolja a probléma miatt jelentkező stressz. 


A derülátás megtartásában sokat segíthet a
mindfullness , melyről korábbi cikkünkben írtunk.

A nevetés is hosszú életet ígér

Az optimizmus csak egy a hosszú élet titkainak sorában. A nevetés szintén segíthet abban, hogy az ember tovább éljen. Egy marylandi egyetemi kutatás szerint ez tudományosan bizonyítható: akik sokat nevetnek, azoknak a véredényei jobban funkcionálnak. Ez valószínűleg a nevetés közben emelkedő vérnyomásnak köszönhető. Jó tudni, hogy a dolog erőltetett, hamis nevetés esetén is igaz, mint mondják, ezért a rossz vicceken már nem kizárólag udvariasságból érdemes nevetni.

Nyelvtanulással is tovább lehet élni

A nyelvtanulásra úgy, mint a hosszú élet titkára aligha gondolnánk, pedig kanadai, indiai és pennsylvaniai egyetemi kutatók azt állítják, a nyelvtanulás is hosszíthatja az életet. Mint mondják, a nyelvtanulás, egy második nyelv megismerése és megtanulása késlelteti a demencia kialakulását, ami pedig abban segíthet, hogy az ember tovább éljen.

A demenciával élők, ha nem kapnak megfelelő segítséget és figyelmet, sajnos a mindennapokban számos esetben kerülhetnek életveszélyes helyzetekbe, elmulaszthatják bevenni fontos gyógyszereiket, vagy épp nem találnak haza. Nyelvtanulás közben ugyanakkor, fMRI vizsgálatok kimutatták, hogy erősödnek az agyi összeköttetések, és újak jönnek létre, ami késlelteti a demencia kialakulását. Érdemes tehát nyelveket tanulni a hosszú távú szellemi frissesség és a hosszabb élet érdekében.

A cikk az ajánló után folytatódik

Sok barát = hosszú élet

Amerikai kutatók szerint az, ha valakinek sok barátja van, ugyancsak hozzásegíthet a hosszabb élethez. 7,5 év alatt, 300 ezer fő részvételével mintegy 150 kutatás készült, melyek összeredményeként kiderült, hogy az, akinek több barátja van, tovább élhet, mint az, akinek kevés vagy egy sem. Sajnos ezt nem könnyű befolyásolni, de tenni mindig lehet érte.

Törődni másokkal is hosszú életet ígér

Újabb ok, hogy legyünk kedvesek, figyelmesek, odafigyelőek: a törődés másokkal nemcsak emberileg gyarapít minket, de a hosszú élet titka is, mint azt svájci, német és ausztrál kutatók mondják. Igaz, ők idős embereken tesztelték ennek pozitív hatásait, de nem lehet elég korán kezdeni, ha valóban sokáig szeretnénk élni. Több mint 500 főt figyeltek meg 20 éves időtartam alatt. 70 és 103 év közti résztvevőik közt azok éltek tovább, akik körül voltak olyanok, akikkel törődhetnek: unokák, más, náluk rosszabb állapotú idősek és bárki, aki a segítségükre szorul. A törődés ilyen formán fenntartja az emberben, hogy jelenlétére szükség van, nap nap után elfoglaltság várja, és ez valóban segíthet motiváltnak, erősnek maradni.

Nevetni, barátkozni, odafigyelni másokra, optimistának lenni vagy épp tanulni jó dolog, ami által azonban nemcsak mi gyarapszunk, de - mint a különböző egyetemek kutatói mondják - akár tovább is élhetünk. Érdemes hát tenni egy próbát, és apró változtatásokkal, törekvésekkel tenni érte, hogy boldog emberként szép kort élhessünk meg.

Jézus-szobrok váratlan helyeken

A tenger alatt, a hegytetőn, de más váratlan helyeken is találni Jézus-szobrokat. Megmutatjuk, hol fotóztak feszületeket.

Ezt is szeretjük