Melyik hónapban születtél? Annyira lesz hosszú az életed
A születési hónap a kutatások szerint hatással lehet a várható élettartamra. Mik az esélyeid?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A legújabb kutatások szerint a hónap, melyben születtél, hatással lehet arra, milyen kort érsz meg. Eszerint, ha szeptemberben, októberben vagy novemberben van a születésnapod, akkor nagyobb esélyed van az átlagosnál hosszabb élettartamra, és akár a századik születésnapodat is megünnepelheted.

A Chicagói Egyetem kutatói több mint 1500 embert vizsgáltak, akik 1880 és 1895 között születtek, vagyis már elmúltak százévesek. Az ő születési adataikat hasonlították össze a testvéreik és házastársuk adataival, hogy számba véve a neveltetés és a későbbi életmód hatását is, objektív képet kapjanak a születésnap jelentőségéről.

Szerencsés jegyek?

Míg az őszi gyerekek úgy tűnik, szerencsés helyzetben voltak, azok közül, akik márciusban, májusban vagy júliusban születtek, 40%-kal kevesebb olyan került ki, aki megérte a száz évet.

A Szüzek, a Mérlegek, a Skorpiók és a Nyilasok ezek szerint előnyben vannak, legalábbis az életkor tekintetében. A kutatók szerint azonban nem a csillagállások, inkább az anya életmódja befolyásolhatja az eredményt.

Kedvező körülmények

Elképzelhető, hogy az ősszel születettek esetében az anya terhesen jobb táplálékhoz jutott, hiszen az 1800-as évek végén még sokkal inkább függött az időjárástól a bevihető vitamin mennyisége, mint manapság. Emellett a szezonális betegségeknek és fertőzéseknek is kevésbé lehetett kitéve az anya.

Ha ezek a feltételezések igazak, nem biztos, hogy ma ugyanúgy érvényes az ősziek előnye, mint anno, de nem kizárt, hogy még mindig jobb helyzetben vannak azok, akiknek magzati életéből teljesen kimaradt a tél, vagy épphogy csak belekóstoltak.

Ez volt az első olyan tanulmány, mely a születési hónapnak a várható élettartamra gyakorolt hatását vizsgálta, és megerősítette a feltételezést, hogy van összefüggés a kettő között.

Úgy tűnik, ha csak az átlagot, illetve nem a különleges élettartamot nézzük, a skála két végén akkor is a novemberiek és a májusiak vannak. A novemberi nők átlagosan 7,3 hónappal élnek tovább a májusiaknál, valamint 11,7 hónappal a májusi férfiaknál.

Nemcsak a születési hónap, hanem a mentalitás is befolyásolja azonban a várható életkort, egy másik kutatásból az derült ki, hogy a pesszimisták általában tovább élnek, mint optimista társaik.

Szerinted hatással van a csillagjegy az élettartamra?

Ezt is szeretjük