Lusta vagy? Ha igen, rossz hírünk van: pont ezért halt ki a Homo erectus
A Homo erectus kihalását a tudományos nézőpont szerint a lustaság okozhatta.

homo-e
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Vajon bejönne az a pohár víz a saját lábán a szobába, ha kérném? És milyen jó lenne, ha a lakás csillogna-villogna, mire kettőt pislogunk, és meg sem kellene hozzá moccanni... Ilyen kívánságai szinte mindenkinek vannak, de a lustaság nem feltétlenül kifizetődő.

A mintegy 1,8 millió évvel ezelőtt megjelent, Afrika, Ázsia és Európa területén is élt felegyenesedett ember, a Homo erectus ugyanis a tudomány álláspontja szerint 200 ezer évvel ezelőtt lustaságának köszönhette, hogy kihalt.

A lustaság kihaláshoz vezethet

Az emberi nem első olyan fajaként, amelyik használta a tüzet, hogyan sodorhatta magát a Homo erectus a kihalásig? Ott rontotta el, hogy a kényelmet választotta az előbbre jutás és a hatékonyság helyett.

Homo erectus koponya
Homo erectus koponya
Fotó: Wikipedia.org/Luna04

Amikor csak eszközök készítéséhez kellett alapanyagokat keresnie, a Homo erectus mindig a könnyebb utat választhatta. Olyan sziklák közt gyűjtögetett, amelyek a legközelebb estek hozzá, és nem volt kedve jobbak után nézni fent a hegyoldalakon, noha tucatjával lelhetett volna alkalmasabb köveket. Mivel nem lépett előre az eszközkészítés terén, alkalmatlan volt arra, hogy folyamatosan változó környezetéhez hosszú távon adaptálódjon. Így bár több mint egymillió évet megéltek, végül eltűntek a Föld színéről.

Szemben velük a majdani Homo sapiens és a Neander-völgyiek adtak a minőségre, és egyre jobb alapanyagokból egyre jobb eszközöket készítettek maguknak. Életrevalóbbak voltak, előre gondolkodtak. Képesek lehettek meglátni a lehetőséget addig nem ismert anyagokban, amelyeket nem voltak restek kipróbálni.

A cikk az ajánló után folytatódik

A Homo erectus jellemzői

A Homo erectus agytérfogata 900-1100 cm³ volt, termetük pedig egészen magas, a 185 centimétert is elérte. Alkatuk izmos, atletikus volt. Homlokuk csapott, markáns szemöldökeresszel, koponyacsontjaik vastagok, arckoponyájuk egyenes, agykoponyájuk hosszú és alacsony volt.

Időről időre letelepedve, de alapvetően vándorló életmódot folytathattak. Körülbelül 100 fős csoportjaikban vadásztak és gyűjtögettek. A Homo erectusról úgy tartják, esetükben kezdett erősödni a hím-nőstény, illetve nő-férfi kapcsolat, és jellemzően együtt viselték gondját utódaiknak is.

A Homo erectus egyébként a Homo rudolfensistől és a Homo habilistól származott. Kései afrikai utódja a Homo rhodesiensis, amelyet a Homo sapiens faj, az értelmes ember ősének mondanak. Ennek alfaja a Homo sapiens sapiens, a mai ember.

Képek:  Homo erectus koponya: Wikipedia.org/Luna04

Ajánlóképek: Rekonstrukció a Vesztfáliai Múzeumban; Wikipedia.org/Lillyundfreya

Ezt is szeretjük