Egyre kisebb és kisebb lesz a Hold: jól kivehető ráncok jelzik a jelenséget
Attól, hogy borsószem nagyságúra zsugorodik, nem kell tartani.

hold
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár a Hold a Földről nézve időről időre más méretűnek tűnik, tudjuk, hogy ez nem azért van, mert valóban változtatja a méretét, hanem az úgynevezett holdillúzió miatt: azaz hogy a Hold a horizonthoz képest hol, a zeniten vagy lejjebb helyezkedik-e el.

A NASA szakértői azonban mégis arról beszélnek, hogy a Hold zsugorodik, és ennek geológiai okai vannak.

A Hold ráncosodik

1969-ben, az Apollo-program keretében az ember Holdra szállt. Ekkor hangzott el Neil Armstrong legendás mondata: "Kis lépés egy embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek."

A NASA képe: kékkel jelölték a Mare Frigorist.
A NASA képe: kékkel jelölték a Mare Frigorist.

A tudomány mára mind több információ birtokában van a Holdról, de még mindig vannak és lehetnek is az égitest kapcsán meglepetések szép számmal. Ilyen a mostani is, miszerint a Hold egy eddig csendesnek vélt pontján, egy ősi lávatengerben, a Mare Frigorisban geológiai aktivitást mértek. Felvételek is készültek: árkok és dombok, úgynevezett ráncok tarkítják, melyeket az okoz, hogy a Hold hőt veszít, miközben lassan zsugorodik.

A felfedezett ráncok egészen fiatalok, mindössze 40 millió évesek. A ráncok felfedezése azért is nagy hír az űrkutatásban, mert a NASA kutatói mindeddig azt hitték, hogy a Hold formálódása már 1,2 milliárd éve befejeződött.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan zsugorodik a Hold?

A Holdon, ahogy a Földön is, vannak rengések, de a folyamat nem azonos. Míg a Földön a tektonikus lemezek mozognak, a Holdon nemcsak ez történik. Amikor a Földbe 4,5 millió éve egy Mars-méretű égitest ütközött, és sok-sok darabka szállt a Hold felszínébe, a Hold jelentős változásnak indult. Az ütközés hőt termelt, mely azóta is folyamatosan hűl. A Hold belseje ráncosodik, felszíne pedig dimbes-dombos lesz.  A Mare Frigorisban 400 km-es ráncok is vannak, melyek akár 333 méteres szintemelkedést is okoznak a Hold felszínén.

Az égitest tehát folyamatosan változik és zsugorodik, ám attól egyelőre nem kell tartani, hogy elfogy. 

Lehetséges lenne az élet a Marson?

Érdekes vizsgálatot végeztek marsi homokkal: gilisztát és paradicsomot próbáltak nevelni benne, és sikerült.

Ezt is szeretjük