Hogyan hagyhatod magad mögött a rossz szokásaidat? Így változhatsz könnyebben a szakértő szerint
A rossz szokások elhagyása nem is olyan könnyű: hogyan lehet mégis elérni a szakértő szerint a változást?

GettyImages-488789173
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ember ember, és mint ilyen, senki se várja tőle, hogy tökéletes legyen. De önmagától se követelje meg ugyanezt: a feszes perfekcionzimus magunkkal szemben egyenes út az elégedetlenség és akár a depresszió felé is.

Egy kis egészséges önkritika persze nem árt: mindenki tudja, hogy milyen rossz szokásai vannak, amiket bizony nem ártana elhagyni. A feladat azonban nem megy csettintésre, sőt a legtöbb esetben nagyon nehéz. Hogy mi segíthet benne mégis? A pszichológus, Ilene Berns-Zare pontokba szedte. Tippjei segítségével könnyebb lesz elengedni, amin változtatni kellene.

Hogyan lehet elhagyni egy rossz?

Éjszakai nasi? Munkahelyi pletyka? Körömrágás? Sokféle rossz szokás van, de egy közös bennük: erős akaraterő és tudatosság kell az elhagyásukhoz. Berns-Zare a következőkben látja az útját.

1. Fogalmazd meg, pontosan miben szeretnél változni.

2. Mérd fel, valóban kész vagy-e a változásra! Ezt akkor tudod megállapítani, ha A-tól Z-ig tisztában vagy vele, milyen folyamaton kell végig haladnod.

3. Mérd fel azt is, mennyire reális az elképzelés, hogy változz. Milyen kihívásokkal kerülhetsz szembe? Milyen mérföldköveken haladnál át?

4. Készíts egy jó tervet! Ez mindig utat mutat, hogy lásd, hol tartasz, és merre haladsz.

A cikk az ajánló után folytatódik

5. Ne akarj nagy változást egyszerre: csak lépésről lépésre érhető el igazi fejlődés. Rómát sem egy nap alatt építették, légy türelmes magadhoz!

6. Légy elismeréssel magad felé: ha úgy érzed, haladsz, a büszkeség jogos és motiváló.

7. Kérd mások segítségét! Ha környezeted is figyelmeztet, a változtatás sikeresebb lehet, hiszen nem hagynak elcsábulni.

A gyermekkori érzelmi elhanyagolás jelei

Ezek a jelek még felnőttkorban is megvannak: ha felismeri őket az ember, jobban megértheti önmagát.

Ezt is szeretjük