Meg mered nézni az ördögöt? Több kép is készült már róla
Ha bátor vagy, most megtudhatod, milyen is az ördög, ugyanis több kép is készült már róla.

Dia

	Egy erdőben különös lényt kaptak lencsevégre, melyről máig nem tudják, mi lehetett. A lény egy őzet üldöz, és sokak szerint ördög lehetett, mások chupacabraként azonosították. Az ördögökről alkotott képzeletbeli személyleírás mindenesetre nem cáfolja az ördög-verzió híveit.

Egy erdőben különös lényt kaptak lencsevégre, melyről máig nem tudják, mi lehetett. A lény egy őzet üldöz, és sokak szerint ördög lehetett, mások chupacabraként azonosították. Az ördögökről alkotott képzeletbeli személyleírás mindenesetre nem cáfolja az ördög-verzió híveit.

Dia

	Az ördögábrázolás egyik jellegzetes formája az ember alakú, ám hatalmas, denevérszárnyakra emlékeztető szárnyakkal ábrázolt ördög.	Kép: Gustave Doré: John Milton Elveszett Paradicsomához (1866)

Az ördögábrázolás egyik jellegzetes formája az ember alakú, ám hatalmas, denevérszárnyakra emlékeztető szárnyakkal ábrázolt ördög.
Kép: Gustave Doré: John Milton Elveszett Paradicsomához (1866)

Dia

	John Milton művéhez William Blake is készített illusztrációt, szintén szárnyas ördöggel.	Kép: William Blake: John Milton Elveszett Paradicsomához (1808)	 

John Milton művéhez William Blake is készített illusztrációt, szintén szárnyas ördöggel.
Kép: William Blake: John Milton Elveszett Paradicsomához (1808)
 

Dia

 	Az ördög leggyakoribb ábrázolási módja mégis a kecskeszerű jellegzetességekkel felruházott emberalak - szarvakkal, kecskelábbal, kecskeszakállal. 	Kép: Limbourg fivérek: A pokol (1411-1416)

Az ördög leggyakoribb ábrázolási módja mégis a kecskeszerű jellegzetességekkel felruházott emberalak - szarvakkal, kecskelábbal, kecskeszakállal.
Kép: Limbourg fivérek: A pokol (1411-1416)

Dia

	A kecskeszerű külsőt még a középkorban kapta meg az ördög, mégpedig a szatíroktól - a görög mitológiában a fák és a hegyek istenei, Hermész fiai -, akiknek e külső jellegzetessége Pán istentől ered.	Kép: Codex Gigas, Svéd Nemzeti Könyvtár, 13. század

A kecskeszerű külsőt még a középkorban kapta meg az ördög, mégpedig a szatíroktól - a görög mitológiában a fák és a hegyek istenei, Hermész fiai -, akiknek e külső jellegzetessége Pán istentől ered.
Kép: Codex Gigas, Svéd Nemzeti Könyvtár, 13. század

Dia

	A szárnyas ördögábrázolás egyik legbeszédesebb képe Ary Schefferé, címe Krisztus megkísértése. Itt Krisztus felfelé, az ördög lefelé, az alvilág felé mutat, utalva a jó és rossz közti ellentétre.	Kép: Ary Scheffer (1854)

A szárnyas ördögábrázolás egyik legbeszédesebb képe Ary Schefferé, címe Krisztus megkísértése. Itt Krisztus felfelé, az ördög lefelé, az alvilág felé mutat, utalva a jó és rossz közti ellentétre.
Kép: Ary Scheffer (1854)

Dia

 	Az ördögöt nem csupán szárnyas, vagy kecskeszerű lényként ábrázolták, hanem teljesen emberszerű lényként is találkozhatunk vele, mint ahogyan egy kortárs művész képén is. 	Kép: Martin Jacobson: Sátán

Az ördögöt nem csupán szárnyas, vagy kecskeszerű lényként ábrázolták, hanem teljesen emberszerű lényként is találkozhatunk vele, mint ahogyan egy kortárs művész képén is.
Kép: Martin Jacobson: Sátán

Ezt is szeretjük
Szerző: Kovács Gabriella
Fotó: