Bizarr módon ismerik fel egymást a delfinek: nem egymás hangja alapján döntenek
A delfinek meglepő módszerrel ismerik fel egymást.

GettyImages-1016327744
beauty and style
Top olvasott cikkek

A delfinek kétségkívül az állatvilág legértelmesebb, legokosabb lényei közé tartoznak, nemhiába töltenek olyan sok időt a természettudósok a tanulmányozásukkal.

Egy érdekes kutatás nemrégiben azt derítette fel, hogy ezek a víziállatok nem kizárólag a sajátos hangjuk alapján ismerik fel egymást, hanem egy, az ember számára elsőre bizarr módszert is vetnek be.

Hogy ismerik fel egymást a delfinek?

Azt, hogy a delfinek miként ismerik fel egymást, a texasi Stephen F. Austin Állami Egyetem, és a skóciai St. Andrews Egyetem kutatói derítették ki.

A kutatók először azt feltételezték, hogy ezeket az állatokat egymás vonásainak felismerése segíti abban, hogy rájöjjenek, melyik társukkal találkoztak össze. Ezt azonban nagyon nehéz lett volna tanulmányozni. Ez szerencsére nem jelentette a vizsgálódás végét, ugyanis a kutatókban felidéződött az a jelenség, hogy a delfinek élvezettel úszkálnak egymás vizeletfelhőjében. Felmerült a kérdés, vajon lehet-e ennek szerepe az azonosításukban.

A vizelet ugyanis egészen reális alapja lehet a felismerésnek delfin és delfin között, miután ez nem egyedi az élővilágban. A kutyák, macskák és más állatok is szokás szerint megszaglásszák egymás vizeletét. Egy bökkenő mégis van: a delfineknek nincs szaglása. A kutatóknak persze erre is volt egy briliáns válasza. Szerintük ezek a csodás lények nem véletlenül úsznak nyitott szájjal egymás vizeletében. Ők nem a szag, hanem az íz alapján következtetik ki, hogy melyik másik delfinnel találkoztak.

Érdekes kísérletet végeztek. Levették egy idegen delfin vizeletét, és egy másik közelében a vízbe töltötték azt, miközben egy, a vizsgálatban részt vevő példány számára ismerős delfin hangját játszották be. Mivel a kísérletben szereplő állat tovább úszott, a kutatók tudták, hogy az ismerős hang nem volt elegendő a másik delfin felismeréshez, viszont az ismeretlen vizelet sem vonzotta oda a kísérleti alanyt.

A második körben nem egy idegen, hanem az ismerős hangú delfin vizeletét öntötték a vízbe. Ekkor a tesztelt állat nem úszott el, hanem érdeklődött. Ebből a kutatók megtudták, hogy a delfinek a társaik vizeletéből következtetve ismerik fel egymást.

Laela Sayigh, a Woods Hole Oceanographuc Institute tengerbiológusa szerint a látottak lenyűgözőek, és nagyban segíthetik a delfinek szociális kapcsolatainak mélyebb tanulmányozását.

Megtanulhatna az ember delfinül?

Denise Herzing delfinekkel foglalkozó kutató mintegy harminc éve tanulmányozza őket. Kommunikációjukról, a delfin-ember kommunikációról és a kommunikációfejlesztés ígéretes eszközeiről a TED oktató és szórakoztató színpadán beszélt előadásában. Következő cikkünkben az ő meglátásait közvetítjük.

Ezt is szeretjük