Hitler szoros barátságot ápolt egy zsidó kislánnyal: senki nem tudja biztosan, miért kedvelte ennyire
Rosával akkor sem szakította meg a Führer a kapcsolatot, amikor kiderült a kislány származása.

hitler-rosa1
beauty and style
Top olvasott cikkek

Adolf Hitler a 20. század történelmének és a II. világháborúnak egyik megkerülhetetlen alakja, aki több millió ártatlan ember haláláért felelt, főbb céljai között pedig ott volt a zsidóság teljes megsemmisítése.

Bár a Führer apai nagyapja is feltehetően zsidó volt, ő maga minden módon próbált elhatárolódni tőlük - egy kivétellel, ugyanis 1933-ban szoros barátságot kötött egy zsidó kislánnyal és édesanyjával. A különös kapcsolatot azóta is sokan próbálták elemezni, azonban senki sem tudja biztosan, miért tett vele kivételt Hitler.

Így kötött barátságot Hitler és a zsidó kislány

A Német Birodalom kancellárjaként Hitler 1933-ban találkozott Rosa Bernile Nienauval, amikor ő és édesanyja részesei voltak a Führer születésnapi ünnepségén résztvevő tömegnek. Mivel Rosa szintén április 20-án született, ezért szimpatikus lett a politikusnak, és meghívta őket a házába. Nagyon megkedvelte őket, és sokáig leveleztek egymással - még akkor sem volt hajlandó megszakítani a kislánnyal a kapcsolatot, amikor kiderült, hogy Rosa anyja zsidó származású. 1935 és 1938 között legalább tizenhét különböző alkalommal írt Rosa Hitlernek - valószínűleg édesanyja segítségével -, aki azonnal válaszolt.

hitler-rosa2
Fotó: Profimedia

A barátság akkor ért véget, amikor a párt birodalmi minisztere, Martin Bormann azt mondta a családnak, hogy szakítsanak meg minden kommunikációt a Führerrel, ennek pedig a zsidó származásuk volt az oka, hiszen ez nem vetett túl jó fényt a nemzetiszocialista érdekekre. Hitler állítólag dühös volt emiatt, és azt mondta: „Vannak emberek, akiknek igazi tehetségük van ahhoz, hogy minden örömömet elrontsák."

A cikk az ajánló után folytatódik

Rosa életéről csak keveset tudni, annyi biztos, hogy Dortmundban született 1926-ban, egy orvos és egy nővér egyetlen gyermekeként. Apja nem sokkal a születése előtt meghalt, így anyja, Karoline egyedül nevelte. 1933-ban a születésnapi ünnepségen valószínűleg anyja biztatására nyomult a kislány az első sorba, hogy felkeltse Hitler figyelmét, és ez sikerült is neki. Már ebben az évben egy besúgó által megtudta a vezér, hogy a kislánynak vannak zsidó felmenői, ám ennek ellenére is évekig tartották a kapcsolatot. A lány később műszaki rajzolónak tanult, ám 1943-ban, 17 éves korában elhunyt egy müncheni kórházban gerincvelői gyermekbénulás miatt.

Senki nem tudja, miért kedvelte annyira

Sokan a „Führer gyermekeként” emlegették Rosát, több olyan képet is készítettek róluk, amiken együtt szerepelnek, ezért próbálták megfejteni, vajon miért alakulhatott ki Hitler szimpátiája a zsidó kislány iránt. Sokan azt gondolják, hogy ez egy újabb propagandaeszköz volt, mivel Hitler gyakran készíttetett fényképeket gyermekekkel úgy, hogy kedvesen bánik velük, ezzel is növelve népszerűségét. Azonban az ilyen fotókon szinte mindig árja gyermekek szerepeltek, vagyis olyan németek, akiket felsőbbrendűnek tartottak más származású emberekkel szemben. Mivel azonban Rosa nem volt árja gyerek, ezért az elemzők szerint nem feltétlenül a propaganda miatt barátkozott vele.

A Hitler által aláírt fotó, amit a kislánynak elküldött.
A Hitler által aláírt fotó, amit a kislánynak elküldött.
Fotó: Profimedia

Hogy miért kedvelte meg ennyire a lányt, valószínűleg soha nem fog kiderülni. Az első találkozásuk alkalmával készült közös képet, amit a birodalmi fotós, Heinrich Hoffmann készített, maga Hitler írta alá, és küldte el a kislánynak. Az eredeti felvételt 2018-ban egy aukción bocsájtották árverésre, ez 11500 dollárért, vagyis több mint négymillió forintért talált gazdára. A vevő nem vállalta nevét, életkorát, de még nemét sem, azonban annyi biztos, hogy egy nagyon különleges pillanat bizonyítékának lett a birtokában.

Ő volt az egyetlen ember, akit Hitler igazán szeretett

Klara Pölzl, azaz Klara Hitler és fia között hihetetlenül szoros volt a kapcsolat. Az asszony mindent megtett, hogy boldoggá tegye imádott fiát.

(Képek forrása: Profimedia.)

Ezt is szeretjük