Furcsa lények, groteszk alakok: a középkori festő, Hieronymus Bosch hátborzongató világa
Hieronymus Bosch megdöbbentőt alkotott ötszáz évvel ezelőtt.

cov-hieronymus
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Aki még nem ismeri Hieronymus Bosch nevét, és először látja a képeit, jogosan kételkedhet abban, hogy vajon ezeket a műveket tényleg egy középkori festő alkotta-e meg.

Bosch világa ugyanis messze kirí a többi, hasonlóan a 15-16. században tevékenykedő művészé közül: elképesztő fantáziájával különös lényeket "teremtett" a vásznon, groteszk alakokat festett, és olyan, középkori festőtől abszolút váratlan elemeket festett, mint amilyenek a modern kori, futurisztikus 3D-grafikák.

Hieronymus Bosch

A németalföldi, holland festő Jheronimus van Aken néven született 1450 körül, és 1516. augusztus 9-én hunyt el. Mivel nem hagyott hátra leveleket vagy naplót, nem ismeretes tőle saját művészetére, annak céljára vonatkozó magyarázat, életéről pedig keveset tudni. Nagyrészét 's-Hertogenbosch városában élte le szintén festő nagyapja házában, ahol világra jött. Nem tudni, hol tanult, de feltehetően művészetben jártas apja vagy egyik nagybátyja oktatta festészetre. 13 évesen szemtanúja volt egy komolyabb tűzvésznek. 1479 és 1481 között megnősült, feleségét Aleyt Goyaerts van den Meerveennek hívták. Közösen Oirschotba költöztek.

Már életében is elismerték. Bosch egy rendkívül egyedi festő, aki mély betekintést nyújt az emberiség vágyaiba és legmélyebb félelmeibe, és akinek legfőbb célja az lehetett, hogy megvilágítsa az emberi gyarlóságot. Csak mintegy 25 festményt és nyolc rajzot tulajdonítanak egyértelműen az ő munkájának, és további mintegy fél tucat műről csupán azt tudják biztosan, hogy az ő műhelyében készült alkotások. Legelismertebb képei a 16 triptichonja, köztük a Földi örömök kertje kiemelkedő.

Bosch szobra szülővárosában.
Bosch szobra szülővárosában.
Fotó: Profimedia

Kiállítás a Szépművészetiben

A Szépművészeti Múzeumban egészen 2022. július 17-ig Bosch rajzaiból és festményeiből tekinthető meg egy kiállítás Menny és pokol között címmel. A tárlatban nemcsak az ő, de követőinek a képei is helyet kaptak, akik Bosch különös világát próbálták megragadni hasonló elemeket felvonultató képeiken.

Képeken Bosch művei

A következőkben Hieronymus Bosch képeiből tekinthető meg egy összeállítás néhány érdekesség kíséretében. Érdemes megfigyelni a szimbolikát, a sajátosságokat: ezernyi meztelen emberalak, mint egy nyüzsgő hangyaboly, ám minden figura okkal került oda, ahova. Bűnösök, akiket bűnbeesés közben ábrázolt a festő, gyarlók, akiket utolér a végítélet, és ezért megbűnhődnek, csúnya, groteszk halált halnak. Számos ugyancsak szimbolikus szerepű hibrid, lehetetlen külsejű lény is felfedezhető a képeken, mintha csak Bosch hallucinációi lennének: fantasztikus, hogyan születhettek ilyenek egy 15-16. századi művész elméjében.

Ezt is szeretjük