Gyanútlanul merültek alá, elképesztő értéket hoztak fel a tengerből a búvárok

A hullámok rejtekében olykor elképesztő meglepetések várják az embert.

GettyImages-1226687673
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A vizek mélye elképesztő mennyiségű értéket bújtat, melyek akár több száz vagy több ezer évesek is lehetnek. 

A görög tengerek rengeteg régészeti leletet rejtenek, néha teljesen véletlenül bukkannak hihetetlen kincsekre.

Herkules-fejet találtak a búvárok

Több mint száz esztendeje találtak egy fej nélküli szobrot, így ennyi idő múltán senki sem hitte volna, hogy az alkotás hiányzó része még előkerülhet.

A még mit sem sejtő búvárok a Görögország partjainál található Antiküthéra roncsnál merültek alá, és meglepetésükre egy szoborfejre leltek. Hamar összeállt a kép, hogy a lelet az úgynevezett Antiküthéra Herkules csonka szobrának a hiányzó darabja lehet, amely a római kori roncsról nem sokkal annak 1900-as felfedezése után került elő, és amelyet jelenleg a görög Nemzeti Régészeti Múzeumban őriznek Athénban.

Az Antiküthéra roncs római kori, melyet szivacsbúvárok fedeztek fel az Égei-tengeren fekvő Antikythera sziget partjainál. A helyszín értékes régészeti terület, ugyanis számos lelettel szolgált a szakértőknek. A legizgalmasabb az Antiküthéra-mechanizmus volt, egy bronzeszköz fogaskerekekkel és számlappal, amelyet valaha csillagászati pályák kiszámítására és megjelenítésére használtak. A szerkezetet az emberiség történetének első számítógépeként emlegetik.

A cikk az ajánló után folytatódik

További leletek

A fej mellett több más értékes leletre is bukkantak a búvárok. Egy emberi alakot ábrázoló márványszobor alapját, két emberi fogat, amelyeket DNS-elemzésre bocsátottak, illetve a hajó tartozékait, így például a horgony ólomsúlyát, vasszögeket és egyéb fémtárgyakat, amelyeket a bevett gyakorlat szerint röntgen segítségével lehet megvizsgálni.

Az Antiküthéra-mechanizmus

Az említett számítógépszerű antik szerkezet, amelyet ugyancsak ezen a roncson találtak meg, korábbi cikkünk témája volt.

Ezt is szeretjük