Halak potyognak az égből ebben a városban: a furcsa jelenségnek tudományos magyarázata van

Meglepő jelenséget tapasztaltak a helyi lakosok ebben a városban: halak potyogtak az égből, és ez nem először fordult elő itt.

haleső
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ausztráliában, a Tanami-sivatag közelében található Lajamanu aprócska városa, ami különös jelenség helyszínévé vált - nemrég élő halak potyogtak az égből, és ez már a negyedik eset az elmúlt ötven évben. 

A kontinens északi részén fekvő településen alapvetően kevés csapadék esik, ennek ellenére úgy tűnik, hogy az "égi áldás" számukra inkább haleső formájában érkezik. 

Haleső Lajamanuban

1974-ben, 2004-ben és 2010-ben is bekövetkezett az elképesztően ritka haleső, és 2023-ban is meglepték őket az égből hulló pikkelyes állatok. Különös, mert a legközelebbi víz több kilométerre található a várostól, és a helyi lakosok elmondása szerint a halak még éltek, amikor záporozni kezdtek egy erős vihar alatt, erről még fényképet is készítettek.

- Láttuk, hogy egy nagy vihar közeleg felénk, azt hittük, hogy csak eső lesz - nyilatkozta Andrew Johnson Japanangka, Lajamanu egyik hivatalos tisztséget viselő személye az ABC News oldalán. - Ám amikor elkezdett esni az eső, észrevettük, hogy halak hullanak az égből. Néhányan a földre pottyantak, mások a tetőre estek. Igazi csoda volt, amit láttunk, én hiszem, hogy ez az Úr áldása.

Egyes szakértők kételkednek a történet igazságában, mert már többször előfordult, hogy valójában az emberek csak látni vélték az égből hulló halakat, és valójában már csak azt észlelték, ahogy az esőzés után ficánkolnak a tócsákban.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mégis, Lajamanu esetében lehet hinni a szemtanúknak, hiszen a Queenslandi Múzeum halszakértője, Jeff Johnson szerint olyan halakat találtak az utcákon, mint a sügér, ami kifejezetten édesvízi halfaj, és egyáltalán nem honos Lajamanu környékén. 

A másik, ami még különlegesebbé teszi az esetet, hogy a helyi lakosok szerint, még ha nem is mindegyik hal, közülük néhány életben volt. Ez is lehetséges. Elméletileg, hogyha nem emeli túl magasra őket a vihar, akkor nem fagynak meg a levegőben, így még akkor is életben tudnak maradni, ha nagy távolságra reptetik őket.

Szakértők szerint halesők akkor jöhetnek létre, hogyha egy tornádó vagy valamilyen légörvény felszippantja magába a halakat egy vízforrásból, amiket aztán továbbszállít. Ahogy veszít az energiájából, úgy kezdi el kiereszteni a magában tartott tárgyakat vagy éppen állatokat - jelen esetben például a halakat.

Ernest Agee professzor egyenesen azt mondta, hogy ő még olyat is tapasztalt, hogy kis tavakat szó szerint csontszárazra szívott egy-egy tornádó, így egyáltalán nem tartja meglepőnek, hogy békák vagy halak eshetnek az égből - még akkor sem, ha ez tényleg nagyon ritkán fordul elő.

10 hihetetlen jelenség az állatvilágból

Néhány faj meghökkentő tulajdonságokkal és szokásokkal rendelkezik.

(Képek forrása: Getty Images Hungary, a borítókép illusztráció.)

Ezt is szeretjük