A halál és az elengedés

Mindannyiunknak van halottja

Az élet egyik legfélelmetesebb és legmegfoghatatlanabb eseménye, amikor elveszítünk valakit.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A haláltól szinte mindenki fél, mert kevés az a tapasztalat, ami megmagyarázhatná, mi is történik velünk a halálunk pillanatában. A legfélelmetesebb az, hogy nem tudjuk, mi történik utána. Új életet kezdünk, vagy a mennyország vár? Hitrendszerek szerint változó. Egy dolog azonban biztos. Soha többé nem birtokolhatjuk jelenlegi, értékes, emberi testünket.

Az élet

Az emberi élet csodálatos. Csodálatos azért, mert rengeteg feltételnek teljesülnie kell ahhoz, hogy megszülethess. Még csodálatosabb, ha egészséges vagy, és családban nevelkedtél.

Nézz csak körül, és vess számot! Mi az, ami fontos az életedben? A szeretet és a béke, igaz? Ezt pedig szüleidtől, gyermekeidtől és a barátaidtól kapod meg. Sokszor vitatkozol, duzzogsz, ha nem tetszik valami, de te is ismered azt a sztereotípiát, hogy csak azzal tudsz igazán gonoszan viselkedni, akiről tudod, hogy igazán szeret. És nem veszítheted el. Az ilyen helyzetekben előtérbe nyomakodik az egód, és tombol. Magadra gondolsz, nem a szeretteidre. Mert mi is az igazi szeretet? A teljes odaadás. Amikor mások javára cselekszel. Amikor mindenféle ellenszolgáltatás nélkül segítesz, hogy a másik jól érezze magát. De vigyázz, ez nem egyenértékű a jófejkedéssel. Tényleg ne várj ellentételt, így okozol igazi örömet. És meglátod, magadnak is. Minél többször teszed, annál többször tapasztalsz hasonló cselekedeteket önmagaddal szemben is. Ez egyfajta szeretet-spirál, ami előbb-utóbb kiöli belőled az önzést és ezzel együtt a boldogtalanságot.

A ragaszkodás

A kapcsolatokhoz és tárgyakhoz, általában a dolgokhoz való ragaszkodás okozza a legtöbb boldogtalanságot. Ragaszkodunk a párunkhoz, a gyermekünkhöz, a szüleinkhez, ragaszkodunk a lakhelyünkhöz, az autónkhoz, kedvenc márkánkhoz és minden olyan dologhoz, ami vagy aki múlandó. Minden és mindenki múlandó. Ez persze nem azt jelenti, hogy folyamatos boldogtalanság az élet, inkább csak arra ösztönöz, hogy elgondolkodj az élethez való hozzáálláson. Örülj mindennek, ami megjelenik a térben, hiszen már az is gyönyörű, hogy megjelenhet. Örülj annak, amit kapsz, de akkor se bánkódj, ha eltűnik valami az életedből. Hiszen megtörténhetett. Megtapasztalhattad, érezhetted, érinthetted. Érzelmeket váltott ki belőled, és egy időre akár a sajátodnak tekinthetted. Éppen így van ez az emberi kapcsolatokkal és a halállal is.

A halál

A halál az élet része. A körforgás, aminek részesei vagyunk, a dualitás, a jó és a rossz, az élet és a halál, természetes dolgok számunkra. Amíg nem fogadod el, hogy ez így van, addig csak félelemmel és rengeteg keserűséggel tudsz rágondolni. Mert magadra gondolsz. Te itt maradsz, halottad pedig eltűnik. Nélküle kell tovább menned, berendezkedned egy új életre. De gondolkodj és tapasztalj, mielőtt a boldogtalanságot választod, hiszen épp ezért értékes az emberi lét! Segíts a haldoklónak azzal, hogy megkönnyíted a dolgát. Ne a saját keserűségedre és félelmeidre összpontosíts, hanem tedd boldoggá az utolsó perceit. És amikor eljön az idő, engedd el. Ez az igazi szeretet. Amikor tisztában vagy vele, hogy az elmúlás természetes, veled is megtörténik egyszer, és segítesz annak, akinek lejárt az ideje.

Hogyan segíts?

Felejtsd el a saját kívánságlistádat. Legalább arra az időre, amíg mellette vagy. Nem vagy éhes, szomjas, nincsen semmi fontosabb, mint az, hogy könnyű és szeretettel teljes környezetet biztosíts a kedves lénynek. A halál jelei lassan, de biztosan mutatkoznak, de ne ijedj meg, csak arra gondolj, hogyan a legkényelmesebb számára. Ne terheld a könnyeiddel és siránkozással, mert ez megnehezíti számára az elmúlást. Biztosítsd az állandó jelenlétedről és arról, hogy mindenben számíthat rád.

A haldokló természetes módon félhet. Ekkor nyugtasd meg. Lehet, hogy nem tud már reagálni, de te csak maradj nyugodt, és beszélj hozzá. Ha tudod, melyik valláshoz állt közel, bátorítsd azzal, hogy a saját vallásának megfelelő túlvilág-képről mesélsz. Segíthetsz azzal, hogy megnyugtatod, nemsokára ott lesz, ahol a legjobban szeretett volna lenni mindig is. Ezek a szavak és a teljes bizalom olyan nyugalmat biztosíthat, ami leveszi a válladról és a haldokló válláról is a tabu terhét. Mert nem beszélünk a halálról. Ezen a ponton pedig muszáj.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük