Az ókor legszebb férfiújába szeretett bele Hadrianus császár: rabszolgából lett az uralkodó állandó társa
Hadrianus Antinouszt választotta párjaként: a fiút szolgaként ismerte meg a császár.

h
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amikor a római császár, Traianus (98-117) elhunyt, özvegye állítása szerint a halálos ágyán, utolsó pillanataiban Hadrianust (76-138) nevezte meg utódjának.

Róma hadserege és szenátusa támogatta az utódlást, kivéve négy vezető szenátort, akiket törvénytelen módon halálra ítéltek ezért utólag. A szenátus ezért Hadrianust tette felelőssé, és soha nem is bocsátott meg neki - uralkodónak mégis bevált. Rengeteg fronton személyesen jelent meg, például minden évben adminisztrátorai és szakértői kíséretében végigjárta az összes provinciát, szívén viselte a hadsereg felkészültségét, és fejlesztette az egyes települések egyházi intézményeit is. Építészeti munkálatokat is szorgalmazott, több nagyobb remekművet is létesíttetett trónlása alatt, illetve felújíttatta a Pantheont is.

Nagy szerelme, Antinousz

Bár Hadrianus karrierje hajnalán, politikai megfontolásból feleségül vette Traianus unokahúgát, Vibia Sabinát, házasságuk soha nem volt boldog, ráadásul közös gyermekük sem született. Antonius Piust (86-161) a császár halála évében, 138-ban fogadta örökbe.

Hadrianus.
Hadrianus.

Hadrianus sokkal inkább a férfiakhoz vonzódott, mint a nőkhöz, és erről több erotikus versében is tanúbizonyságot tett. Számos férfi rabszolga-szeretője volt, akik közül egy személyt különösen kedvelt. Nagy szerelme a zsenge korú Antinousz volt, akivel az antik idők egyik legismertebb és legikonikusabb homoszexuális párját alkották. Akkoriban tökéletesen elfogadott és törvényes volt, hogy egy idősebb férfi egy fiatal fiúval alkotott egy párt, avagy létesített szexuális kapcsolatot. A rómaiaknak ezen értékítélete az ősi görög kultúrában gyökeredzik, melynek tanulmányozása Hadrianus korában a csúcspontjára ért.

A cikk az ajánló után folytatódik

123-at írtak, amikor Hadrianus a mai Törökország területére, Claudiopoliszba utazott. Az akkor 14 éves Antinousz és a 49 esztendős császár Bithüniában találkoztak. Hadrianusnak azonnal felkeltette az érdeklődését a gyönyörű vonásokkal rendelkező fiú, és szeretőjévé fogadta őt, majd úgy döntött, elküldi Olaszországba tanulni. Idővel legszeretettebb szeretőjévé lett, sőt élettársává is fogadta Antinouszt. Egzotikus és különleges tájakra utaztak, szívesen szórakoztak együtt, és rendkívül mély szerelmi viszonyt ápoltak.

Antinousz.
Antinousz.

A legfontosabb szerető halála

Antinousz 130-ban, egy közös utazásuk során bezuhant a Nílusba, és megfulladt. Egyiptomi papok magyarázata szerint szent áldozatot mutatott be, mások azt mondják, Hadrianust akarta valamitől megvédeni. Egy további elmélet szerint gyilkosság áldozata lett. Akárhogy is történt, a császár elképesztő fájdalommal siratta szerelmét, és mumifikált testét hazavitte magával. Azt akarta, hogy párja soha ne merüljön feledésbe, ezért különböző intézkedéseket hozott, és kultuszt épített ki elhunyt szerelme körül. A papok magyarázatára hivatkozva megkövetelte a népétől, hogy istenként tiszteljék őt, csillagot nevezett el róla, és várost is alapított, melyet szintén róla nevezett el. 

Hadrianus utolsó éveiben sokat betegeskedett, és további két szenátort is kivégeztetett, akik az uralkodása hajnalán történt szenátorkivégzések miatt ellene fordultak. Ezzel természetesen még erősebb ellenérzést váltott ki a szenátusból. 138-ban bekövetkezett halála után Antoninus Pius került a császári székbe, akit újfent nem fogadtak osztatlan örömmel a szenátus tagjai.

Így néztek ki a római császárok

A legismertebb császárok arcrekonstrukciói szinte megszólalnak: nézd meg, milyenek lehetettek, és ismerd meg őket még jobban.

Ezt is szeretjük