Mi történne, ha a Föld nem forogna többé? Az óceánoktól a hegyekig minden elszállna
Nem kis káosz lenne belőle, ha megállna a Föld.

fold
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Rajzfilmekben láthattunk már olyat, hogy a Föld hatalmasat fékez, majd megáll, és nem forog többé. Az életben erre aligha kerül sor, de érdekes eljátszani a gondolattal, mi történne akkor, ha bekövetkezne.

A NASA geológus szakértői két lehetőséget vázoltak fel: ha a Föld hirtelen állna meg, illetve, ha a forgás fokozatosan lassulna le.

Mi történne, ha megállna a Föld?

Ahogyan azt sem érezzük, amikor egy autóban egyenletesen haladunk az autópályán, azt sem vesszük észre, hogy a Föld, amin vagyunk, forog. Pedig nem kis sebességgel teszi: a bolygó tengelye körüli forgási sebessége az Egyenlítőnél 465,11 m/s, vagyis 1674,396 km/h.

Ha a Föld hirtelen megállna, az emberek, a tárgyak, a házak, minden, a hatalmas hegyektől és szikláktól a tengerek és óceánok vizéig, a forgási iránnyal megegyezően, kelet felé, tartva azt a sebességet, amivel a Föld forog, elrepülne.

A világűrbe semmi nem jutna el, hiszen ahhoz legalább 40 ezer km/h-s sebességgel kellene száguldania a dolgoknak, hogy ez megtörténhessen. A medréből "kiloccsanó" óceán viszont, ha csak arra gondolunk, mit tesz egy cunami a szárazfölddel, elképzelhetetlen mértékű pusztítást okozna. A tovaszálló hegyekről ne is beszéljünk. A bolygó hirtelen fékezése tehát felérne az apokalipszissel, hacsak nem vagyunk pingvinek, jegesmedvék vagy sarki kutatók. A forgási sebesség ugyanis az egyenlítőtől távolodva csökken, így a fékezés okozta lökésből a sarkokon szinte semmit nem vennének észre.

Ha a Föld megállna, a pusztításon felül arra is számíthatnánk, hogy a jövőben a Föld egyik felén 365 nap sötétség, a másik felén 365 nap világosság lenne, majd fordítva. A Nap ugyanis a tengelye körül forgó Földhöz képest 24 óra alatt kerül ugyanabba a pozícióba, de ha a bolygó nem forogna többé, csak az a körülbelül egyéves keringés változtatna a sötét és világos oldalakon, ami a Föld Nap körüli keringésének köszönhető. Megszűnnének az évszakok is, csak forró és világos, valamint hideg és sötét időszakok lennének. A hat hónapos sötétség és világosság alapjaiban változtatná meg a Földön az életet, a mezőgazdasági és gazdasági berendezkedést, és mindent. Persze, ha a fékezés okozta pusztítás után még lenne ilyen.

A cikk az ajánló után folytatódik

Amennyiben a bolygónk nem hirtelen, hanem lassabban állna meg, az is jókora változásokat hozna. A lassuló forgással járó centrifugális erő, mely a forgás középpontjával ellentétes irányú, illetve a Föld gravitációja, képes lenne a kontinenseket és a vizeket újrarendezni. Valószínűleg egy nagy, övre emlékeztető kontinens keletkezne az Egyenlítő mentén, a sarkok és a középső nagy kontinens közti területeken, az északi és déli féltekén pedig egybefüggő óceánok alakulnának ki, ugyancsak sávokban.

Nem hangzik jól, igaz? Nagy szerencse azonban, hogy mindez csak elmélet, és ahogy a szakértők is mondják, nem fog bekövetkezni.

Szürreálisan szép helyek a Földön

Amíg minden a helyén van, nézzünk szét a Földön! Ezek a csodás helyek olyanok, mintha már nem is ezen a világon járna az ember.

Ezt is szeretjük