Sorra gyógyultak az iszapban dolgozó munkások: a harkányi és más hazai gyógyvizek története
Három hazai hely gyógyvize felfedezésének történetét mutatjuk be.

sar-viz
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hazánk bővelkedik szebbnél szebb tájakban, emellett gyógyhatású vizekben is, melyeket érdemes felkeresni, különösen, ha valaki gyógyulni vágyik. A jótékony egészségügyi hatással bíró vizek felfedezésének történetét ugyancsak érdekes megismerni.

E történetek olykor szinte meseszerűen mondják el, hogyan, milyen különös gyógyulások révén jöttek rá egykor, hogy az ott fakadó vizeknek gyógyító hatása van.

Harkányon tucatjával gyógyultak a munkások

Bár ma már pompás fürdőkomplexummal rendelkezik, Harkány gyógyvizes területe régen iszap borította táj volt. A Batthyány család birtokolta, és hogy állataik számára területet nyerjenek, munkásokat fogadtak fel, hogy csapolják le azt.

A munkálatok megkezdése után különös dologra lettek figyelmesek. A sárban és meleg vízben dolgozók napról napra egyre érezték, valamitől enyhülnek panaszaik, reumás fájdalmaik. Nem tudták, mi teszi, de egy idő után rájöttek, a víz segíthet. Beteg rokonaikat is elvitték a helyszínre, és azt látták, hogy sorra, váratlan mértékben gyógyultak az emberek. Fohászkodtak, köszönetet mondtak az isteni segítségért. 1886-ban jött el az idő, hogy tudományosan is megvizsgálják a vizet. Zsigmondy Vilmos fúratott egy artézi kutat, és a mélyebb rétegek vizét is megnézette. Kiderült, Harkány földjéből gyógyvíz fakad, és rövidesen ki is alakították a település fürdőjét.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hévíz gyógyvize egy dajka fohászára fakadt

Az egyik legkedveltebb hazai gyógyfürdő Hévízen található, és ókori legenda története fűződik hozzá, mégpedig Flavius Theodor császár, a kereszténységet államvallássá tevő uralkodó csodálatos gyógyulásának története. Amikor megbetegedett, a későbbi császár még csak kisgyerek volt. Dajkája nagyon féltette, aggodalmában imádkozni kezdett. Szűz Mária ezt meghallva meleg vizet és gyógyító iszapot fakasztott, és a kisfiú ettől meggyógyult. A legendán túl ismeretes, hogy a hévízi tóvizet 1796-ban Szláby Ferenc vetette alá tudományos vizsgálatnak, mely alátámasztotta gyógyhatását. A mai napig számos gyógyulni vágyó látogat el ide.

A Hévízi-tó.
A Hévízi-tó.
Fotó: indaphoto.hu/Kisrea

A Szent Lukács fürdő

A budapesti Szent Lukács gyógyfürdő története régre nyúlik vissza. Az 1. században a rómaiak rájöttek, hogy hazánk földje alatt nagy mennyiségű gyógyvíz van, ők kezdték el vezetékrendszerekkel kádakba, medencékbe gyűjteni a termálvizet. Tőlük származik az "ép testben ép lélek" mondás.

A 12. századi gyógyító, máltai vonatkozású Szent János-lovagok építettek ki a helyszínen kórházat és gyógyfürdőt. A fürdő mégsem a Szent János nevet kapta, hanem Szent Lukácsét, a négy evangélista egyikéét. Igaz, eredeti foglalkozása orvos lehetett, de a fürdő sokak szerint nem ezért kapta az evangélista nevét.

Egyesek szerint a fürdő neve a német Lochbad szóból ered, és a lukas fürdő elnevezés után lett Szent Lukács. Mások azt mondják, korábbi tulaja, Lukász nevéből eredendően lett ez a neve. 1884-ben épült ki a gyógyszálló és maga a komplexum, ahová napjainkban is szívesen térnek be a gyógyulni és pihenni vágyók.

Gyógyító helyek hazánkban

9 olyan magyarországi helyet sorakoztatunk fel a következőkben, ahol csodás gyógyulások történtek.

Ezt is szeretjük