Ilyen volt az 50 ezer éve élt tinilány arca: maradványaiban új emberfélére leltek a tudósok

Elkészítették a tinilány arcrekonstrukcióját.

gyenyiszovai-barlang-1
beauty and style
Top olvasott cikkek

Már önmagában is fantasztikus, hogy ásatások során előkerült koponyák alapján szakértők képesek elkészíteni több tízezer éve élt emberek arcmását. Az azonban, amit a jeruzsálemi Hebrew Egyetem szakértői csináltak, egyenesen varázslat.

Liram Carmel és csapata ugyanis egyetlen ujjperc segítségével alkották meg egy 40-50 ezer éve élt 13 éves tinilány arcrekonstrukcióját.

A gyenyiszovai tini, aki Neander-völgyi is volt

Oroszországban, Szibériában, az Altaj-hegységben található a Gyenyiszova-barlang. Itt bukkantak 2008-ban arra az ujjpercre, melyről 2010-re kiderítették, egy addig nem ismeretes emberféle maradványáról van szó, melyet a barlang után gyenyiszovainak neveztek el.

A lány a Neander-völgyiekkel egy időben élhetett, és velük szomszédos területen. Ebből adódhatott a 2018-ban nyilvánosságra hozott újabb érdekesség. További vizsgálatok során megállapították ugyanis, hogy a lány félig nNeander-völgyi volt, azaz apja a gyenyiszovaiakhoz, anyja a Neander-völgyiekhez tartozott. Akkor találkozhattak, amikor a Neander-völgyiek keletre vándoroltak. (A Neander-völgyiek ugyanekkor találkozhattak a modern emberrel is.) 

Az ujjperc.
Az ujjperc.

Arcrekonstrukció egyetlen ujjperc alapján

A tini arcrekonstrukcióját, melyet 2019-ben készítettek el, egyetlen ujjperc alapján formálták meg. Meglepően hangzik, hogyan alkotható meg egy emberi arc egy ujjperc alapján, de hála a tudomány fejlettségének, lehetséges: a rekonstrukciós munkálatokhoz DNS-elemzés, a DNS metilációs mintázatának vizsgálata adott alapot.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az elemzés során 56 anatómiai tulajdonságot fedeztek fel, melyek a modern emberétől és a Neander-völgyiekétől eltér. Így jöttek rá, hogy az ujjperc egy új embertípusé, illetve a különbségek nyomán tudtak elindulni a rekonstrukció megalkotásában is. Sorra véve a különbségeket, képet kaptak arról, milyen termete lehetett a lánynak, és végül szembetalálták magukat a tini arcmásával.

A lelet jelentősége

A tini ujjperce két emberféle, a gyenyiszovaiak és Neander-völgyiek keveredésének kézzel fogható bizonyítéka is, ami tovább emeli jelentőségét az archeológia tudományában. DNS-e alapján a szakértők alaposabban tanulmányozhatják a gyenyiszovaiak és a Neander-völgyiek hasonlóságait és különbségeit, valamint lehetőséget fog adni arra is, hogy összehasonlítsák, miben voltak ők másak a ma élő emberhez képest.

Naia, az indiánlány

Nem kevésbé érdekes ez a másik projekt sem: 13 ezer éves maradványok alapján rekonstruálták egy indiánlány külsejét. Ilyen lehetett Naia.

Ezt is szeretjük