A hely, ahol a felfelé lejt az út: a gravitációs dombok rejtélyét sokan fejtegetik
A gravitációs dombok különös tréfát űznek az emberi szemmel.

zene-hallgatas-autoban
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az első tantárgy, amit életünkben tanulunk, a fizika. Babaként, tapasztalati úton megtanuljuk, hogyan és miért mozdulnak a tárgyak úgy, ahogy, hogyan reagálnak a könnyebb és nehezebb tárgyak, ha meglökjük őket, hogy működik az egyensúly, mikor merre gurul a labda, és így tovább.

Ilyen mélyen beivódott ismeretek birtokában nem is csoda, ha eláll az ember szava, mikor egy kocsi felfelé, vagy egy fém kólásdoboz vízszintes talajon kezd gurulni.

A gravitációs dombokról

Pedig, bizony, vannak helyek, ahol ez megtörténhet. Az úgynevezett gravitációs dombok olyannyira megtévesztőek, hogy sokan valódi mágneses jelenséget, az elrugaszkodottabbak pedig túlvilági hatást sejtenek bennük. Egy videón megmutatjuk, miről van szó, azután pedig következzen a magyarázat.

Ez az üresbe tett kocsi, melyet a távolból láttunk visszafelé farolni, valójában nem egy emelkedőn jött felfelé, hanem egy lejtőn gurult lefelé. Csupán a szemünk csapott be minket, illetve a hely, melyet a világban található számos gravitációs domb egyikeként azonosíthatunk.

Már 1800-ban is megfigyelték a furcsa jelenséget, azóta pedig megannyi magyarázaton vagyunk túl, hogyan fordulhatnak meg bizonyos helyeken a gravitáció törvényei.

A mágneses erőterektől a természetfeletti hatásokig minden előfordult lehetséges magyarázatként, mindeközben a jelenséget egy egyszerű, de mégis faramuci optikai csalódás okozza. A gravitációs dombok vagy mágneses dombok a különböző szögű lejtők, ferde növésű fák, illetve a részben vagy egészen takart, torzult látóhatár eredményeként húznak csőbe bennünket.

A cikk az ajánló után folytatódik

A gravitációs dombokat sokan rendkívül vicces, érdekes helyeknek tartják, ezért akár turistaként is hajlandóak több száz kilométerre utazni, hogy felkeressék a legbecsapósabbakat. Az interneten többszázas listát tettek közzé, mely országokban hol gazdagodhatnak a kíváncsiskodók az élménnyel.

A lebegő hegy

Ha egy út lejthet felfelé, akkor egy hegy is lebeghet - vagy mégsem?

Ezt is szeretjük