Hogy maradj pozitív, ha egyszerre több probléma is nyomja a vállad? A pszichológus válaszolt
Munkahelyen, magánéletben, egészségben - életünk számos területén jelentkezhet egyszerre probléma.

pozitiv-gondolkodas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egyáltalán nem könnyű, de nem lehetetlen - ezt lehet elmondani röviden és tömören a pozitív gondolkodásról a mindennapi problémák közepette. Sokak esetében jó és rossz időszakok váltják egymást, másokat végeláthatatlanul kísérnek a gondok, de mindenki életében jelen vannak a problémák még akkor is, ha kívülről ez gyakorta nem is látszik.

Fontos bízni, kitartani, de ezekkel a vigasztaló szavakkal már teli a padlás. Essen szó a hogyanról is: Holló Melinda klinikai szakpszichológust kérdeztük meg, hogyan maradhatunk minél pozitívabbak a problémák tengerében is, mi lehet célravezető a megoldáskeresésben, és mi van, ha végképp besokallunk a gondok miatt.

Hogyan maradjunk pozitívak?

- Hogyan maradjunk akkor is pozitívak, ha több gond nyomja a vállunkat?

- A sport, a minőségi énidő a testünk, lelkünk egészségét szolgálja, ami segíti egy pozitív közérzet elérését. Lehetséges, hogy sok esetben ez is elegendő. Ha mindez nem lenne elég, akkor meg kell találni azt a módot, hogy hogyan tudunk pozitív szemléletben tekinteni a nehéznek gondolt helyzetre. Az alaphelyzet pozitív átkeretezésével alapvetően távolabb kerülünk a negatív érzésektől, így a bosszúságokon is könnyebben felülemelkedhetünk. 

- Hogyan kell átértelmezni, átkeretezni egy problémát?

- A nehézség pozitív átfordításával a mindennapi kisebb kihívások a nagyobb feladatnak vagy változásnak a kisebb lépéseivé tehetők. Azt gondolom, hogy már önmagában az is nagyon sokat segíthet, ha nem problémaként, hanem kihívásként, változásként vagy feladatként definiáljuk magunkban az adott helyzetet.

Érdemes lehet megkeresni, hogy az adott helyzet milyen új viselkedési formát kíván tőlünk, és az hogyan szolgálja rövid- és hosszútávon a fejlődésünket. Keressük meg, ennek az új viselkedési formának lenne-e bármilyen pozitív előnye a számunkra. Vizsgáljuk meg, hogy van-e bármi, amit nyerhetünk ebből a nehéznek hitt helyzetből. Lehetséges, hogy találunk ilyet, ami máris sokkal könnyebbé teheti a helyzetet - válaszolta Holló Melinda.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mi segíthet kitartani?

- Mindenkinek az életében vannak hullámvölgyek, tartósak és átmenetiek. Hogyan éljük túl ezeket, míg újra a fent következik?

- Érdemes lehet motivációs vagy sikernaplót vezetnünk, ha éppen egy nehéz időszakon megyünk keresztül: így a nehezebb pillanatokban is emlékeztethetjük magunkat arra, hogy nem minden borús és nehézkes.

Tudatosan kereshetünk minden napban valami pozitív és értékelhető dolgot, eseményt, figyelmünket a sikerek felé fordítva, akár fel is jegyezve ezeket. Amikor különösen nehéz élethelyzetben vagyunk, akár rövid időre is kilépni a helyzetből sokat segíthet. Vidéken, friss levegőn eltöltött egy-egy nap egészen új lendületet adhat a nehéz élethelyzet elviseléséhez - tanácsolta Holló Melinda.

- Teremthetünk magunk köré egy pozitív ingereket adó világot mintegy mankóként, ami segíthet kitartani?

- Jó, ha pozitív, támogató környezetet, barátokat keresünk.

Célravezető problémamegoldás

- Egyik napról a másikra általában nem megy. Hogyan haladjunk előre a problémamegoldásban?

- Érdemes lehet a fennálló problémás helyzetre kisebb megoldási lépésekből álló megoldási tervet kigondolni - ha ez lehetséges -, és ezek egy-egy lépésének sikeres megoldása lendületet adhat egyrészt a további lépésekhez, másrészt ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat. Vagy számba lehet venni, hogy a problémásnak vélt terület valóban csak kudarcot vagy nehézséget tartogat-e. Vannak-e értékelhető, pozitív élményeket, érzéseket okozó részei, részletei - akár a munkafrontról, akár a párkapcsolati helyzetről beszélünk.

- A tudatos megoldáskeresés helyett lehet a kivárás egy jó taktika?

- Én azt gondolom, hogy a bajok ritkán oldódnak meg maguktól.

- A kivárás szóba sem jöhet?

- Kiindulásképpen átgondolhatjuk, hogy egy adott helyzet éppen melyik szakaszban tart: aktív megoldást vagy kivárást igényel. Azt gondolom, hogy ez általában egy aktív folyamat. Ha az aktív lépéseket megtettük, és elindítottunk egy változási folyamatot, akkor utána lehetséges, hogy kivárásra van szükség, és elég várni, amíg átrendeződnek körülöttünk a dolgok.

Átkozott libikóka

- Sokszor a magánélet stimmel, a munka nem, vagy fordítva, de ritkán jó egyszerre minden. Ez esetben abból a jóból kell töltődni, ami van, igaz?

- Igen, ez is lehet egy megoldás, hogy a sikeresen működő területre fókuszálunk, de ettől nem biztos, hogy megoldódnak a problémás terület nehézségei. Hosszútávon, ha bármelyik életterület nem működik, az komolyabb nehézségekhez vezethet.

A ne tovább pillanata

- Bármilyen kitartó is valaki, eljöhet az eddig és ne tovább pillanata. Ilyenkor mi van?

- Az a tapasztalat, hogy nagyon egyéni, hogy ki hogyan viseli, és milyen mértékű kudarcot képes akár rövid-, akár hosszútávon elviselni. Így az is, hogy milyen mértékű vagy formájú biztatásra van ilyenkor szükség.

Érdemes lehet a kitűzött céljainkat akár papíron, akár rajzban vagy poszteren bármilyen technikával megjeleníteni, ábrázolni, hogy ha bármikor felmerül a nem bírom tovább érzés, a kitűzött célokra rápillantva továbblendíthessenek. Érdemes barátokat, családtagokat bevonni, akik értő figyelemmel vagy támogató biztatással sok erőt adhatnak. 

Persze az is kérdés lehet, hogy ha folyamatosan kudarc ér minket, a megfelelő helyen keressük-e a megoldást. Érdemes lehet barátokkal, komolyabb esetben szakemberrel átbeszélni, hogy mi lehet az oka ennek a helyzetnek - javasolta Holló Melinda.

- Mikor indokolt szaksegítséget igénybe venni?

- Azt gondolom, hogy ez egyéni terhelhetőség és egyéni döntés kérdése is. Nagyon sokan még a barátaiktól vagy közeli hozzátartozóiktól sem kérnek szívesen segítséget, még a legnehezebb helyzetekben sem. Míg mások csip-csup ügyekkel is bátran keresik mások figyelmét és segítségét, és nem okoz gondot megosztaniuk akár kisebb, akár nagyobb nehézségeiket sem. 

Szóval egyrészt akkor indokolt, ha az egyén szubjektíve indokoltnak érzi, bármekkora is az adott probléma. Másrészt akkor lehet indokolt, ha a nehézségek komolyabb életvezetési nehézségekhez, egészségi állapot megromlásához vagy egyéb súlyos tünethez vezetnek - fokozott gyógyszer- vagy alkoholhasználat, alvási, étkezési problémák - mondta a pszichológus.

Ezt is szeretjük