Itt feszíthették keresztre Jézust: ma bazilika magaslik a Golgotán
A Golgota feltételezett helyén csodaszép bazilika áll.

Munkácsy Golgota
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Munkácsy Mihály fenti, Golgota című képén festette meg Jézus keresztre feszítését. Láthattuk festővásznon, láthattuk filmben ábrázolva is, azonban az evangéliumokból ismert helyszín, a Golgota pontos elhelyezkedése nem ismert.

Feltételezhető ugyanakkor, hogy a Golgota Jeruzsálem egykori városfalain kívül, a nyugati és északi városfal találkozásánál lehetett, a régi, Jaffa és Aszkalon közt haladó kereskedelmi utak mentén. A Golgota feltételezett helye a mai Jeruzsálem óvárosának keresztény negyedében van, ahogy Jézus feltételezett sírja is.

A Szent Sír-bazilika

Időszámításunk szerint 135-ben ezen a területen emeltetett pogány bazilikát Hadrianus császár Jupiter tiszteletére és a kereszténység elnyomására. Ennek a helyére építtetett a 4. század táján Nagy Konstantin császár öthajós keresztény templomot. A hagyomány szerint Szent Ilona, Konstantin császár anyja volt az, aki megtalálta Jézus feltételezett sírját három kereszt maradványaival. A templomot az idők során számos támadás érte.

Az eredeti épületnek már csak az alapjai vannak meg, a ma álló bazilikát a keresztesek idején építették fel. Azóta kápolnákkal és termekkel tarkított, kissé nehezen átlátható épületegyüttessé nőtte ki magát, mely felett több keresztény egyház igyekszik érvényesíteni jogait. A Szent Sír-bazilika a keresztények legszentebb zarándokhelye.

A Golgota sziklái

A bazilika magában foglalja a Keresztút X-XIV. stációjit, Jézus feltételezett sírhelyét és a sziklákat, melyeket a Golgota szikláinak vélnek. Bár a sziklákat az idők során több alkalommal faragták és alakították, a mai napig is jókora rész megvan belőlük.

Ezek a sziklák a Golgota sziklái lehetnek.
Ezek a sziklák a Golgota sziklái lehetnek.

A Golgota feltételezett szikláit vizsgáló szakértők találtak rajta egy mélyedést, melybe a keresztet állíthatták, és egy nagyobb repedést is. Utóbbi azért különleges, mert egy evangéliumi szövegrész szerint Jézus kiömlő vére egy sziklarepedésen át jutott a mélybe Ádám, az első ember sírjához, tisztára mosva őt. A Golgota-kápolna alatt ezért került kialakításra az Ádám-kápolna az épületben.

Jézus sírja

Jézus feltételezett sírja, feltámadásának feltételezett helyszíne, a Szent sír sziklaürege fölé, mely közvetlenül a bazilika hatalmas kupolája alatti területen helyezkedik el, egy kisebb kápolnát emeltek síremlékként, az Anasztasziszt. Miután a korábbi síremlék leégett, 1810-ben újjáépítették azt barokk stílusban. Zarándokok hosszú sora várja nap mint nap, hogy bejuthasson ide és láthassa a Szent sírt.

A kápolna, mely Jézus sírhelyét magában foglalja, a nagy kupola alatt áll.
A kápolna, mely Jézus sírhelyét magában foglalja, a nagy kupola alatt áll.

A kápolnába lépve belül egy kis előcsarnok, az Angyalok kápolnája található. Itt látható egy kisebb kőtöredék, mely állítólag abból a hatalmas kőből származik, mellyel Jézus sírját lezárták. A kőpadkát, melyre a kereszthalált halt Jézust fektethették, márványlappal fedték be, és oltárrá alakították. Felette 43 lámpás, különböző keresztény egyházak ezüst lámpásai függnek. A több egyház jelenléte a díszítésben is megmutatkozik.

Érdekességek

Zárt ajtók

A Szent Sír-bazilikát 2018 februárjában a keresztény egyházak közös elhatározás szerint három napra bezárták, mintegy tiltakozásként az ellen, hogy az egyház gazdasági érdekeltségeit megadóztassa a jeruzsálemi városháza. 1900 óta először fordult elő olyan vasárnap, hogy a bazilika kapui zárva voltak.

A cikk az ajánló után folytatódik


A Jézus ikon csodája

Csodaként tartják számon, hogy tanúk - papok és civil jelenlévők - előtt 2017 áprilisában a Szent Sír-bazilika Jézus-ikonjának csukott szeme állítólag egy teljes napra kinyílt. Az esetet fényképpel is igyekeztek alátámasztani. Az eset természetéből fakadóan megoszlanak a vélemények, valóban megtörtént-e mindez, vagy nem, hiszen megeshet, hogy véletlen tévedés vagy optikai csalódás áll a háttérben. Theodore Daoud atya így nyilatkozott minderről:

- A csodás esemény papok és látogatók szeme láttára történt. A csodák azért történnek, hogy Isten erősítse hitünket, és emlékeztessen, hogy Jézus értünk, bűnösökért kereszthalált halt.

Az egyik bizonyítékként bemutatott kép jobbra, az ikon eredeti állapotában balra látható.
Az egyik bizonyítékként bemutatott kép jobbra, az ikon eredeti állapotában balra látható.

Az Elmozdíthatatlan Létra

A Szent Sír-bazilikában több keresztény felekezet is rendelkezik jogokkal, így addig nem történhet semmi az épületben, míg mindegyik egyet nem ért. Ebből fakadóan egy létra több évszázada az egyik emeleti ablakhoz támasztva áll. Az Elmozdíthatatlan Létra néven elhíresült létra egy kőművesé volt, aki azonban nem az összes jogot gyakorló egyház megbízottjaként érkezett, ami konfliktust eredményezett.

A kőműves elmenekült, a létra pedig azóta is ott maradt, mert a felekezetek nem tudtak dűlőre jutni, kié. VI. Pál pápa elrendelésére addig ott kell maradnia, míg a keresztény egyházak fel nem oldják az összes köztük felmerült ellentétet. Az eszköz eredetisége ugyan kétséges, és azt is tudni, hogy már elmozdították, de a legenda él, és az egyik ablak alatt valóban áll egy ott felejtett létra. Fotó a létráról és további képek a Szent Sír-bazilikáról a következőkben.

letra
Ezt is szeretjük