Korán érte a halál a magyar sziámi ikreket: kegyetlenül kihasználták a lányokat
A fenekénél volt összenőve a magyar ikerpár: a 18. században csodájukra jártak.

gófitz testvérek 1308
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az egypetéjű ikerterhesség egyik speciális formája, amikor a barázdálódó csíra nem tökéletes válik szét a fejlődés során, így a test valamely pontján a testvérpár összenőve születik: ők közismert néven a sziámi ikrek. 

Az összenőtt gyerekeket ma már sok esetben szét tudják választani. Most is erre készül egy magyar orvoscsoport két indiai kislánynál. A 18. században azonban nem orvosi kihívásnak, hanem remek pénzkereseti forrásnak számítottak a ritka rendellenességgel született testvérek. Ez a sors sújtotta az Ó-Szőnyben született lányokat is. 

Gófitz Ilona és Judit

1701. október 21-én Ó-Szőny egyik szegény családjában különleges ikrek születtek. A korabeli leírások alapján először Ilona született meg, további három óra vajúdást követően pedig Judit, az ikerpár másik tagja. Az ikrek keresztcsontja nem vált külön a méhen belül, és közös végbéllel rendelkeztek. Azonban minden más szervrendszerük külön működött.

A "J" és "H" betű egy angol forrásból származik: Judith és Heléne.
A "J" és "H" betű egy angol forrásból származik: Judith és Heléne.

A bizarr rendellenesség ellenére túlélték a csecsemőkort, bár Ilona mindig erősebb, strapabíróbb és élénkebb volt a gyakran gyengélkedő Juditnál. Az enyhébb betegségeket mindig külön vészelték át. Hihetetlen, hogy a két lány testhőmérséklete sem volt egymásra utalva, korabeli források szerint előfordult, hogy, míg Juditot a láz gyötörte, Ilonának a szeme sem rebbent. Sokat beszélgettek egymással, és, mint minden testvér, civakodtak, ha nem értettek egyet. A körülményekhez képest normális életet éltek.

A pénzéhes pap

Ötéves korukra a falubeliek már-már megszokták a furcsa Gófitz lányokat, akiknek a híre azonban nem maradt a kis település falai között. A győri református pap és orvos, Dr. Csúzi Cseh János látókörébe kerültek, aki majdnem a vesztüket okozta. Kapóra jött neki, hogy a csodaszülöttek szegény családjukban csak terhet jelentettek munkás szüleiknek, így hosszas alkudozás után bérbe vette őket. 1706-ban a testvérpárral európai turnéra indult. Akkoriban ugyanis nem volt meglepő, ha a testi rendellenességeket vásárban mutogatták.

A doktor Magyarországot, Ausztriát, Csehországot, Lengyelországot, Németországot, Angliát, Hollandiát, Franciaországot, Olaszországot is bejárta velük, ahol bazárokban, vásárokban pénzért mutogatta a szégyenlős, megilletődött kislányokat, akik ekkor alig múltak ötévesek. A feljegyzések egyetértenek abban, hogy a vidám, jól nevelt lányok nagyon szemrevalóak is voltak, egyes források szerint leírhatatlan szépségükkel minden nézőt elkápráztattak. Hatévesen Judit súlyosan megbetegedett, egy időre le is bénult, de a betegség Ilonát nem érintette, és végül Judit is kigyógyult a bajból, bár kicsit lassabb mozgású lett, mint előtte. A kimerítő utazások és fellépések során Dr. Csúzi több mint 70 ezer forint jövedelemre tett szert - ez akkortájt elképesztően magas összegnek számított. A belépőjegyeken kívül rézmetszeteken a Gófitz lányok képét is árusította, melyhez saját versikét írt a testvérpár rövid ismertetőjével és asztrológiai utalásokkal. 

Valószínűleg a pénzéhes ex-pap élete végéig bazári majomként hurcolta volna a lányokat, míg azok valamilyen betegségben vagy kimerültségben életüket nem vesztik: azonban szerencsére egy jótékony megmentő a segítségükre sietett. Ilona és Judit számára megváltást jelentő volt Keresztély Ágost, szász herceg és magyar kardinális felbukkanása. Az egyházi férfiú a lányok erkölcseit féltette a folyamatos cigányélet alatt, ezért kiváltotta a lányokat. 1709. március 21-én a pozsonyi Orsolya-apácák klastromába költöztek be. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Életük és haláluk az apácák közt

A békés egyházi lét ínyére volt mindkét lánynak: megtanították őket hímezni, varrni, csipkét verni, és írásban, illetve olvasásban is fejlődhettek. Kiegyensúlyozott életet éltek halálukig, ami az akkor várható átlagéletkornál jóval korábban következett be. 1723. február 8-án Judit teste görcsbe rándult, melyet sehogy sem tudtak enyhíteni: a lány ezt követően mély álomba szenderült. Míg húga kómában volt, Ilona fikarcnyi jelét sem mutatta rosszullétnek, még majdnem két héten keresztül. Február 23-án azonban váratlanul ágynak esett, felszökött a láza, majd testvérével egyszerre lehelték ki lelküket néhány órával később. Testüket felboncolták, azonban nem hagyták tudományos célra tovább hasznosítani: állítólag ma is az Orsolya-apácák pozsonyi sírboltjában nyugszik a 18. század leghíresebb magyar testvérpárja. 

(Képek: Wikimedia Commons, Getty Images Hungary, Tóth Béla - Magyar ritkaságok, Magyar Elektronikus Könyvtár.)

Ezt is szeretjük