Hogyan jelez előre a frontérzékeny szervezet? Sokan megmondják, ha szél lesz vagy hó
Hogy érezheti meg a szervezet az időjárás változását?

front-1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amikor fáj a korábban eltörött lába, hasogat a feje, vagy ingerlékenyebb, az ember gyakran a változó időjárásra fogja. De hogyan befolyásolhatja az időjárás a közérzetet? Miért van, hogy egyesek nem tapasztalnak semmit, mások pedig erősebben a többi frontérzékenynél? Láthatatlan erők működnek.

A frontérzékenység jó ideje foglalkoztatja a tudomány embereit. Tudjuk, nemcsak mendemondáról van szó, és nem is a régi népi orvoslás feltételezéséről.

Megfigyelések szerint a melegfront vérnyomásesést, pulzusemelkedést, migrénes panaszokat, rossz hangulatot eredményez, a hidegfront mellkasi fájdalmat, ízületi kellemetlenségeket, szívpanaszokat. Egyénenként változó lehet, kinél mi jelentkezik, és az is, milyen mértékben. A fő kérdések, hogy hogyan működik ez, miért reagálhat a változásra érzékenyen valaki, és mi segíthet enyhíteni a problémán.

Megvizsgálták, mit érez meg a frontérzékeny szervezet

A kilencvenes években végeztek egy vizsgálatot, aminél megpróbálták a külső körülményeket laboratóriumban előidézni. Négy résztvevőt kértek meg, hogy üljön be egy speciális kamrába, ahol az időjárás-változást modellezve növelték, illetve csökkentették a barometrikus nyomást.

A barometrikus nyomás a légköri nyomás vagy légnyomás, mely azt számszerűsíti, milyen erővel nehezedik ránk a levegő. A légnyomás, minél fentebb vagyunk, annál kisebb. Egy hegycsúcson állva alacsonyabb, mint a földön, mivel szó szerint kevesebb levegő súlya alatt állunk. A légnyomás az időjárás alakulásával is változik, eső előtt például visszaesik. Ez a nyomás hat ki a közérzetre, mint azt a szakértők igazolták.

Minden résztvevőnek, aki a speciális kamrába beült, volt korábban valamilyen törése. Azért rájuk esett a választás, mert a törések helyét rendszerint fájlalják a frontérzékenyek, amikor változik az idő. Négyből három résztvevő arról számolt be, hogy a csökkenő légköri nyomással a fájdalmuk nőtt.

Ha a négyfős teszt nem szolgáltatna elég bizonyítékot, 2007-ben hasonlót végeztek, immáron kétszáz fővel, és ugyanez derült ki: a változó légnyomás és hőmérséklet befolyással van a közérzetre, a korábbi törések helyén jelentkező fájdalomérzetre.

A cikk az ajánló után folytatódik

Miért érzékeny az ember az időjárás-változásra?

A szervezet mindig alkalmazkodik az aktuális időjáráshoz, és a hormontermelést, az immunrendszert, a testhőmérsékletet és a vérnyomást az aktuális körülményhez igazítja. Az emberi szervezetnek 14 nap kellene ahhoz, hogy ezeknek az értékeknek a hangolásával egy szélsőséges mértékben más klímához hozzászokjon. Az időjárás-változás kezelése is ehhez hasonlít kicsiben. A szervezetnek ilyenkor is hangolnia kell önmagát, de a hirtelen időjárás-változást nem tudja megfelelő tempóban követni, és működését az adott helyzethez igazítani. Emiatt jelentkeznek a rossz közérzet és az egyéb panaszok, egyénenként más mértékben és módon.

Nehezítő tényezők a frontérzékenység kapcsán

Az, hogy a frontérzékenység egyre több embert érint, két okra vezethető vissza. Az, hogy a környezetünk szennyezettebbé vált, az egyik ok. A légszennyezettség, a kipufogógázok, a savas eső olyan külső hatások, melyek a frontérzékenység kialakulását elősegítik. Nem kizárólag okolhatók ugyanakkor, mivel a frontérzékenység írásos feljegyzések szerint már az ókorban is ismert probléma volt.

A másik, hogy az emberi szervezet egyre kevésbé edzett. Az emberek többsége nem mozog eleget, alig tartózkodik a friss levegőn. Az immunrendszer gyengesége mellé a szervezet általános gyengesége járul, ami így még nehezebben éli meg a hirtelen időjárás-változásokat, nehezebben hangolja át a kiegyenlítő-szabályozó mechanizmus az időjárásnak megfelelően önmagát. Érdemes ezért is hangsúlyt helyezni az egészséges életmódra, lemondani a káros szenvedélyekről, sportolni a levegőn, és tudatosan táplálkozni. Az erős szervezet a frontokkal szemben is könnyebben védekezik majd.

Ezt is szeretjük