Tudnak valamit, amit mi nem: hogyan élnek a földikutyák extrém hosszú ideig?
A földikutyák élete saját viszonylatukban extrém hosszú - hogyan csinálják?

cover-foldikutya
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Csupasz földikutya, csupasz turkáló, csupasz vakondpatkány - többféle módon is hívják az Afrikában, Délkelet-Etiópiában, Kenyában, illetve Szomáliában élő, hidegvérű, csaknem vak emlőst, melynek nemcsak a kinézete figyelemre méltó.

A föld alatti alagútrendszerben élő, apró szemű, nagyfogú rágcsáló nem túl nagy termetű, ám van, amiben mégis az élen jár: extrém hosszú ideig él.

A hosszú élet titkának nyomában

A tudomány emberei már korábban kiderítették, hogy ezek az állatok immunisak a rákra. Soha egyetlen rákos példányt nem találtak, és laboratóriumban sem sikerült mesterségesen előidézni náluk a betegséget. A Rochester Egyetem tudósai szerint ez a sejtjeik között lévő hialuronsavnak köszönhető adottság, de a bizonyosság megszerzéséig még hosszú utat kell megtenni. A Google kutatói és a Calico tudósai közösen rávilágítottak egy további érdekességre ezekkel az állatokkal kapcsolatban: a földikutyák még a halált is képesek kijátszani. A kérdés csak az, hogyan.

foldikutya

A kutatók arra lettek figyelmesek, hogy, bár laboratóriumi körülmények közt a földikutyák általában körülbelül hat évig élnek, egyes példányok akár harmincéves korig is, sőt, szaporodási képességüket is megtartják. Ez rendkívüli az állatvilágban, különösen, ha tekintetbe vesszük, hogy az állatok éveit nem azonos szakaszokként kell mérni az emberek éveivel.

Az emlősöknél általában - beleértve az embert is - a kor előrehaladtával nő a halál kockázata, de a földikutyáknál ez másként működik. A Gompertz-Makeham mortalitási törvény egy matematikai egyenlet, mely elárulja, hogyan nő a halálozás valószínűsége az idősödéssel, felnőttkortól számítva. Az embereknél ez harmincéves kor felett évente kétszeresére nő, de a földikutyáknál, mint azt 3299 egyed vizsgálata után megállapították, teljes életük során egy a tízezerhez, hogy elhalálozzanak.

Annyit tudni, hogy extrém hosszú ideig élnek, de azt nem, hogyan csinálják. Rochelle Buffenstein, a Calico szakembere így nyilatkozott:

- Ezek az állatok keresztülhúzzák mindazt, amit eddig az emlősökről tudtunk. Kivételesek, de modellként szolgálnak a hosszú élet biológiai mechanizmusának felderítésében.

A cikk az ajánló után folytatódik

Vajon, ha egyszer sikerül felfedni a titkukat, új fejezet nyílna az orvostudományban, illetve az emberiség történetében? A Föld túlnépesedési folyamata már most is zajlik, és, ha birtokába jutnánk a hosszabb élet titkának, józanul végiggondolva nem biztos, hogy javunkra válna. A tudomány ismereteinek szélesítése szempontjából ugyanakkor mindez érdekes kérdés lehet, ahogyan a rákkutatásban is mindenképp óriási előrelépés lenne felismerni a földikutyák immunitásának pontos és remélhetőleg utánozható biológiai feltételét.

További érdekesség, hogy 2018-ban az év emlőse a csupasz földikutya szőrös rokona, a földikutya, mely sajnos a kihalás szélén álló faj.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük