A világ legfurcsább fóbiái: van, aki a nyolcas számtól, más a kopaszoktól retteg
Hihetetlen, de ilyen fóbiák valóban léteznek.

fobia
beauty and style
Top olvasott cikkek

A fóbia szó görög eredetű, az egyes fóbiák eredete azonban a legtöbb esetben ismeretlen: irracionális mértékű, szinte bénító félelemérzet valamitől, aminek a közelsége, látványa, ténye, lénye az embert rettegéssel tölti el. 

Sokféle fóbia létezik, a szó utótaggá vált ezeknek a félelmeknek a megnevezésében.  Az akrofóbia, azaz tériszony, a demofóbia, azaz tömegiszony, vagy a klausztrofóbia, azaz a bezártságtól való félelem például jól ismert fóbiák, de vannak sokkal ritkábbak is.

A legfurcsább fóbiák

Érdekes, de nem csak veszélyes, esetleg fájdalmat, életveszélyt okozó dolgok kelthetnek fóbiákat. Az ember egészen furcsa dolgok miatt is megélheti a rettegést. Hiába indokolatlan, a félelem ilyenkor is kínzó, és nehéz vele megküzdeni.

A peladofóbia például a kopasz emberektől való félelem, a pesfóbiás ember pedig a lábfejek látványát nem bírja. A cathisofóbiások nem mernek leülni, az eritrofóbiások folyton attól tartanak, hogy el fognak pirulni . A gefirofóbiások homlokát a hidaktól veri a víz, a kozmikofóbiások pedig a végtelen csillagos ég látványát nem bírják. A nozofóbiások attól rettegnek, hogy bármi megfertőzheti őket, a mizofóbiások a különféle szennyeződésektől ódzkodnak. A neofóbiás az új dolgoktól fél, a vénusztrofóbiás a szép nőktől retteg.

Vannak, akik egyszerű számoktól készülnek ki teljesen. Aki a nyolcastól irtózik, az oktofóbiás, aki a négyestől, az tetrafóbiás. A terdekafóbia vagy triskaidekafóbia a 13-as számtól való rettegést jelenti. A paraszkvavedekatriafóbiások kifejezetten a péntek 13-tól szaladnának ki a világból. A félelmet a gonosz számától, a 666-tól valahol még értjük is: aki ettől retteg, az hexakosioihexekontahexafóbiás. Kiolvasni sem könnyű, igaz?

A cikk az ajánló után folytatódik

Apropó, gonosz: léteznek horrorfilmbe illő fóbiák is. Ilyen például a tetrabisfóbia. Aki ebben szenved, attól fél, hogy a sötétben nem fog levegőt kapni. Aki fazmofóbiás, az a szellemektől retteg, aki pedig tafofóbiás, nem bírja a sírok látványát és retteg, hogy élve fogják eltemetni.

Egyik sem lehet kellemes, de egyben megegyezhetünk: a legrosszabb mégis annak az embernek, aki panfóbiás. Ő ugyanis nem egy-egy adott dologtól fél, ami csak hébe-hóba bukkan fel környezetében, és nem is egy irreális dologtól, hanem mindig mástól retteg, ami épp eszébe jut - de szüntelenül.

A világ legfurcsább temetői

Ha már a furcsaságoknál tartunk, a következőkben bemutatjuk a világ legkülönösebb temetőit.

Ezt is szeretjük