Kik házasodtak seprű alatt? A szórakoztató 16. századi festmény, amin mindenki furcsaságokat művel
A rengeteg figura flamand szólásokat és közmondásokat jelenít meg.

Pieter Brueghel the Elder - The Dutch Proverbs - Google Art Proj
beauty and style
Top olvasott cikkek

Rengeteg ember sürög-forog, tüsténkedik egyetlen festményen? Valószínűleg a 16. század egyik legfontosabb alkotója, idősebb Pieter Bruegel alkotása áll előttünk. A megdöbbentően részletgazdag, bonyolult művek közül is kiemelkedik egy, amit olykor Bolond világként is emlegetnek. 

Ez a kép az 1559-es Flamand közmondások, amelynek minden négyzetcentimétere tartogat valami megfejtésre váró érdekességet a néző számára. A legkülönbözőbb furcsaságokat művelő figurák bölcsességeket, közmondásokat jelenítenek meg.

Bölcsességek a mindennapokhoz

A látszólagos káoszban rend uralkodik, és megannyi külön történet sejlik fel. Németalföldön a közmondások képi feldolgozása kedvelt eljárás volt, Bruegel mellett mások is foglalkoztak vele. Közmondásgyűjtemények jelentek meg, amelyek tulajdonképpen a mindennapi élethez kívántak hasznos tanácsokat adni. A Flamand közmondásokon több mint száz bölcsesség található, bizonyos részei kifejezetten összetettek, egyszerre több szólást, közmondást is ábrázolnak. A berlini Gemäldgalerie gyűjteményében lévő, 117 centiméter magas, 163 centiméter széles képet órákig lehetne vizsgálgatni, mi most néhány érdekes motívumát mutatjuk.

(Képek forrása: Wikipédia/Közkincs.)

Ezt is szeretjük