Mondani szoktad, de tudod is, mi az? Kukutyintól a fészkes fenéig
Hiába forognak a beszédben, eredetüket kevesen ismerik.

GettyImages-1089374152
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A fészkes fenét sem érdekli! - egy mondat, amit gyakran mond az ember, mégsem tudja, mit is takar pontosan.

Sok olyan kifejezés gazdagítja a magyar nyelvet, mely egészen mást jelent, mint amit voltaképpen mondunk. A fészkes fenén túl ilyen a halványlila gőz és a bizonyos Kukutyin nevezetű hely is, ahová zabot hegyezni mennek az emberek. A következőkben bepillantunk ezek mögé, mire is utaltak pontosabban eredetileg.

Kukutyinba, zabot hegyezni

Megyek Kukutyinba zabot hegyezni - vágja oda az ember, ha nem akarja elárulni, hová indul. Ha megkérdeznék, hol van pontosan, oroszos hangzása miatt valószínűleg a legkevésbé sem hinné, hogy egy magyarországi területről van szó.

Pedig Kukutyin puszta Ferencszállás mellett található. 1880-ban, amikor a térséget elöntötte a Maros kiáradó vize, a helyiek nem akarták, hogy veszendőbe menjen termésük. Csónakokkal mentek az ültetvényre, és levágták a kalászokat, azaz lehegyezték a zabot. Az esemény emlékét ma is őrzi Ferencszállás címere.

Kukutyinból egyébként kettő is létezik. A másik, Cucuteni község, Romániában van, ám a zabhegyezés története a hazai Kukutyinhoz köthető.

A cikk az ajánló után folytatódik

Halványlila gőz 

A halványlila gőz eredete épp annyira homályos, mint amit értünk alatta. Akkor szokás mondani, ha az ember azt akarja kifejezni, valamiről fogalma sincs. Az értelmezés szerint az emberi test az a tartály, mely magában foglalja a gőzt, illetve a gépezet, amely működésével gőzt termel. Máshol is találkozni ezzel, például a teljes gőzzel vagy a kiereszti gőzt is hasonlóképp tartalmazza.

A gőz ez esetben valószínűleg az ember ismeretére, tudására, elképzelésére vonatkozik, a halványlila szín pedig sejtelmességével jelzi, mennyire ködös az adott dolog az ember számára: halványlila gőze, azaz homályos fogalma sincs róla.

Fészkes fene

Nem valamilyen furcsa madárról van szó, hiába a fészkes jelző. A fene szó alatt a régiek különféle bőrbetegségeket, fekélyes, gennyes sebeket értettek. A fészek pedig, azaz fészkes szó a szólásban indulatszóként szerepelhet, mintegy nyomatékosítva a mondanivalót.

Bottal ütheti a nyomát

Úgy, ahogy van, furcsának tűnik: mi értelme bottal ütni valakinek a lábnyomát? A szólást akkor szokás használni, ha valakinek sikerült elmenekülnie, eltűnnie, mire mások utolérhették volna. A megfejtése a középkorra nyúlik vissza: a vadászok, amikor űzték a vadakat, botokkal csapkodták a bokrokat, hogy azok előjöjjenek. Ha azonban az állat eliszkolt, már csak a nyomát üthették bottal, őt magát nem sikerülhetett elejteni.

Michelangelo üzenete

Nemcsak a magyar nyelv tartalmaz rejtélyes elemeket, de egyes művészeti alkotások is hordoznak kódolt üzeneteket, így a Sixtus-kápolna freskója is. Mit üzent Michelangelo?

Források: Magyar Nyelv Értelmező Szótára, Wikipedia, MTA Helyes blog, O. Nagy Gábor: Mi fán terem?

Ezt is szeretjük