Tudod, miről kapta a Feneketlen-tó a nevét? 8 víz, amelyhez furcsa legenda párosul
Képes összeállításunkban különleges tavak és legendáik nyomába eredünk.

cover-ok
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Kosztolányi Dezső tér büszkesége, a Feneketlen-tó az egyik legrejtélyesebb természeti képződménye Budapestnek, nem meglepő, hogy számos városi legenda kapcsolódik hozzá.

Az egyik ilyen mendemonda szerint a 18. század előtt a Feneketlen-tó helyén lakatlan, mocsaras, értéktelen pusztaság állt. Aztán téglagyárat hoztak létre ezen a területen, az agyagot pedig a tó helyén lévő agyaggödörből nyerték ki a munkások. A gödröt addig-addig mélyítették, míg felszín alatti vízforrásra nem bukkantak. A legenda szerint a munkások fejvesztetten menekültek kifelé a gödörből, még a gépeiket, szerszámaikat is hátrahagyták. Akadnak, akik ma is azt állítják, hogy a munkagépek és azok kezelőinek maradványai még mindig a tó feneketlen mélyén hevernek. A valóság azonban az, hogy a Közmunka Tanács 1889-ben bezáratta a téglagyárat, és a talajvíz szép lassan feltöltötte az agyaggödröt.

Tavak titokzatos legendái

Nemcsak a Feneketlen-tóhoz fűződnek érdekes legendák. Tudod, milyen mendemonda kering a Gyilkos-tóról, a Medve-tóról vagy a Fertő tóról? Képes összeállításunkban különleges tavak és legendáik nyomába eredünk.

Borító-és ajánlókép: indafoto/mammaróza,irenne56

Ezt is szeretjük