Így segíts az extrém félős cicának, ha idegen érkezik: nem reszket, nem bújik el többé
Ha a cicád fél, nem csoda, ha sajnálod: segíts rajta, hogy ne rettegjen a vendégektől!

GettyImages-552105001
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ki a magasságtól, ki a betörőktől, ki a pókoktól fél. Nekünk, embereknek is vannak félelmeink, és bár a cicák nem emberek, érző lényekként velük sincs ez másként.

Elmondani ugyan nem tudják, de jelzik, ha olyan helyzetben vannak, amiben kényelmetlenül érzik magukat: az egyik leggyakoribb ilyen, amikor vendég jön a házhoz.

Mit csinál az extrém félős macska?

Ha stresszes a macska, támad és fúj, ha egy másik állat rémiszti meg, felborzolja a szőrét, ha megijedt egy hirtelen zajtól, eliszkol, majd kukucskál visszafelé. A gazdik kis figyelemmel kiismerhetik és felismerhetik kedvencük reakcióit.

Az extrém mértékben félős cicákban azonban nem csak a természetes és hasznos óvatosság, hanem a rettegés dolgozik, ami már az ő és a családjuk harmóniájára is árnyékot vethet. Ők azokban az adott szituációkban, amikor félnek, elvonulnak, elbújnak a kanapé alá, begömbölyödnek a sarokba, a függöny mögé - egyszerűbben szólva, bárhol és bárhogyan is, de láthatatlanná akarnak válni, szinte eltűnni, és ha lehet, egyhamar nem is akarnak előjönni rejtekükből. Tekintetük riadt és fürkésző, szemük hatalmasra nyílik, és meglepően apróra húzzák össze magukat.

Segíteni kell a cicának

Az extrém mértékben félős cicák gazdijai rendszerint aggódva nézik kedvenceiket, hogyan segíthetnék megértetni velük, nincs körülöttük valós veszély.

A legfontosabb dolog a türelem. Ha segíteni szeretnénk a cicán, ez alapvető dolog lesz. Idő kell, míg a cica megtanulja kikapcsolni az oly mélyen benne lakozó félelmeket. Hasonlóan működik ez az embereknél is: ha valaki fél valamitől, hiába határozza el hétfőn, hogy leküzdi a félelmét, kedden még ugyanúgy meglesz benne.

Mit tehet a gazdi pontosan?

Fontos a minél nyugalmasabb környezet megteremtése. Ha a cica azt érzi, hogy harmonikus légkör veszi körül, akkor szívesebben jön elő nézelődni, ismerkedni, szocializálódni.

Amikor megérkeznek a vendégek, adjunk a cicának egy jutifalatot. Ennek segítségével pozitív helyzetként rögzülhet benne az idegenek érkezése.

A cikk az ajánló után folytatódik

Jó, ha a cicának több olyan helyet is biztosít a gazdi, ahová elvonulhat, felülhet, és ahonnan távolabbról szemügyre veheti a szituációkat. Így az állatnak módja lesz rá, hogy nyugalom iránti igényét kielégítse akár vendégség ideje alatt is, és arra, hogy külső szemlélőként meggyőződjön arról, nincs veszély.

A gazdinak tudnia kell, hogy a bátorítás nem egyenlő az erőszakoskodással, és a lehetőség megadása sem egyenlő a bátorítással. Soha ne vigyük, ne lökjük bele a cicát erővel abba a helyzetbe, hogy a vendégek közt legyen, holott látványosan feszeng, nyávog, esetleg karmol is félelmében. Csupán teremtsünk neki kedvet és lehetőséget arra, hogy lemenjen az emberek közé. Persze a cicát bátran lehet játékkal, jutalomfalattal csalogatni.

Bátran beavathatjuk a vendégeket, hogy mi a probléma, sőt kell is. Ha tudják, hogy a cica fél, talán ők is tapintatosabbak lesznek, kedvesebben szólnak hozzá, esetleg a túlzott hangoskodást is kerülik.

Ha a cica nem jön ki egy illetővel, akkor lassanként érdemes őket megbarátkoztatni. Adjunk pár jutifalatot a kezébe, és tegye le, majd lépjen hátra, míg a cica megeszi. Minden falatnál lépjen vissza, de maradjon egyre közelebb, végül adja a kezéből a finomságot. A cica valószínűleg hagyja magát megsimogatni is, és kialakulhat a barátság.

Minden gyereknek kell egy cica

Ezek a fotók a fenti állítás ékes és édes bizonyítékai: érdemes belelapozni a cica-gyerek képekbe.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük