Elképzelhetetlen végtelenség: minden fekete lyukban külön univerzum lehet

A világegyetem fekete lyukai különálló univerzumokat foglalnak magukban?

fekete-lyuk
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Azt, hogy fekete lyukak léteznek, több irányból is alátámasztotta már a tudomány, így az általános relativitáselmélet is. Nevük ugyanakkor csalós: nem a szó szoros értelmében vett lyukakról van szó. Ezek a világűrnek olyan részei, melyek mindent elnyelnek, és ahonnan semmi nem tud visszatérni.

Először 1783-ban írt a fekete lyukakról egy John Mitchell nevű tudós, majd tőle függetlenül 1796-ban Laplace is. Karl Schwarzchild német csillagász láthatatlan csillagként írt róluk 1916-ban. A fekete lyuk elnevezés John Archibald Wheeler fejéből pattant ki a hatvanas években.

Univerzumok a fekete lyukakban

Tudósok állítják, hogy az univerzum és a fekete lyukak keletkezése között párhuzam vonható, mert a két folyamat egymáshoz hasonló.

Az univerzum keletkezése az ősrobbanással indult az általánosan valószínűsített elmélet szerint. A folyamatosan táguló világegyetem, ha időben visszafelé pörgetjük a fejlődését, nagymértékben emlékeztet a tudósok szerint a fekete lyukak keletkezési folyamatára.

A fekete lyukak úgy keletkeznek, hogy egy nagy tömegű óriáscsillag elöregedik és szétrobban. Ekkor külső rétegeit szétlövi az univerzumban. Ami azok mögött volt és megmaradt, annak térfogata kritikus mérték alá csökken, gravitációja azonban még mindig nagyon erős marad. Egyre tömörebb és tömörebb lesz, a tömegvonzás nő, és végül a gravitáció már olyan erős lesz, hogy még a fény sem jut tova onnan. Kívülről épp ezért sötét, fekete lyukak ezek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az univerzum keletkezésének kiindulópontján az anyag még egy kicsi, forró pontban összpontosult. A világegyetem az ősrobbanás után kezdett fénysebességnél is gyorsabban tágulni, majd ez a tágulás lelassult. Ezt a folyamatot érzik igen hasonlatosnak a fekete lyukak eseményhorizontjának növekedéséhez. A fekete lyukak eseményhorizontja az a határfelületük, melyen keresztül nem tud kijutni a fény vagy anyag.

A tudósok tehát azt feltételezik, hogy az univerzum akár egy másik univerzum fekete lyukának eseményhorizontján is lehet. Ha pedig ez igaz, akkor egy adott univerzumban lévő fekete lyuk eseményhorizontján is lehet újabb fekete lyuk, és minden újabb fekete lyuk eseményhorizontján lehetnek újabb univerzumok, a maguk fekete lyukaival és univerzumaival: emberi elme által elképzelhetetlen, felmérhetetlen lenne ez a végtelenség.

Forrás: curiosity.com

Ezt is szeretjük