Az univerzum meglepően nagy része fekete lyuk: kiszámolták, pontosan mennyi lehet
Bár a szám elsőre kevésnek tűnhet, a kutatók szerint meglepően sok.

GettyImages-159150619
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Csillagászati kutatásokról olvasva sokat hallhattunk a fekete lyukakról, azaz a téridő olyan tartományáról, ahol annyira erős a gravitáció, hogy még a fény sem képes távozni.

Tudvalevő, hogy ilyen fekete lyukból számos található az univerzumban, ám asztrofizikus kutatók, Alex Silicia, Andrea Lapi, Mario Spera és társaik ennél pontosabb adatokra szerettek volna szert tenni, ezért megvizsgálták, hogy az univerzumnak mekkora részét tehetik ki ezek a különös jelenségek.

Hány fekete lyuk van az univerzumban?

A fekete lyukakat rendkívül nehéz felfedezni, hiszen feketék, azaz éppen olyan színűek, amilyen az amúgy bézs árnyalatú, de fény nélkül feketének látszódó világűr is. Csak a körülöttük lévő területet szemügyre véve lehet kiszúrni őket, ugyanis gázokat húznak be a környező csillagok irányából, nagy mennyiségű gravitációs hullámot kibocsátva.

Hogy mégis megállapíthassák, megközelítőleg hány fekete lyuk van az univerzumban, a csillagászoknak teoretikus számításokat kellett végezniük. A munka során azt feltételezték, hogy a világűrben valószínűleg több millió, még fel nem fedezett fekete lyuk lehet.

Miután csillagok nélkül nincsenek fekete lyukak, ezért a kutatók modellezték a galaxisok több milliárd éves evolúcióját, melyből kikövetkeztethették, hogy milyen típusú csillagból hány keletkezhetett az idők során. A csillagászok tehát egyfelől a világűr demográfiáját vették figyelembe, másfelől pedig azt is, hogy az egyes galaxisokban héliumon és hidrogénen túl milyen fémek fordulnak elő. Minél több a fém egy galaxisban, annál több új csillag jön létre.

A cikk az ajánló után folytatódik

Végül a csillagok bekövetkező halálát is számításba vették. Szimulációkat készítettek az alapján, hogy mennyi egy csillag tömege és fémtartalma, várható élettartama és megsemmisülése.

Figyelembe véve, hogy nem mind, csak a csillagoknak egy bizonyos része alakul fekete lyukká, és egyes nagyobb fekete lyukak két csillagból keletkeznek, a kutatók arra az eredményre jutottak, hogy az univerzumnak mintegy 1 százaléka lehet fekete lyuk. Noha ez elsőre kevésnek tűnhet, a kutatók szerint ez a mennyiség meglepő gyakoriságot feltételez: amikor az égre tekintünk, a csillagok között megannyi fekete lyukra is tekintünk egyidejűleg.

Így alakul egy csillag fekete lyukká

A fantasztikus átváltozás, ahogy az Ohiói Állami Egyetem kutatói közzétették, egy 22 millió fényévnyire található galaxisban történt, melynek neve Tűzijáték-galaxis.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük