Keleten a türelem szimbóluma, itthon divatos kiegészítő: mi az igazság Fatima kezéről?
Miért lett olyan népszerű a Fatima kezeként vagy hamszaként emlegetett, ötujjú amulett?

fatima-keze
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mindenki számára ismerős - ha máshonnan nem, a bizsuboltok polcairól - a híres motívum, a Fatima keze.

Nem kizárólag az arab, hanem a zsidó vallásban is éppúgy megtalálható maga a jelkép, amit Mirjam kezeként is említenek.

A szimbólum

A hamsza egy szimmetrikus minta, melyet többféle módon értelmeznek. Az öt ujj az iszlám vallás szerint Mohamed prófétát, a lányát Fatimát, férjét, Alit és két fiukat ábrázolja. Más értelmezés szerint viszont a hit öt alappillére: a Ramadan, a mekkai zarándoklat, a kötelező tisztálkodás, az alamizsna a szegényeknek, illetve a hitetlenek megtérítése az öt ujj jelentése. 

hamsza

A hű feleség

Ismeretes egy legenda, miszerint Fatima férjét várta haza, és épp a vacsorát főzte, amikor Ali beállított egy új, fiatalabb feleséggel. Fatima kezéből megrökönyödésében kiesett a kanál, amivel a levest keverte, de türelmes feleségként egy szót sem szólt: puszta kézzel keverte tovább az ételt. Akkor vette csak észre, hogy a forró leves égeti a bőrét, amikor férje figyelmeztette. 

Fatima Mohamed próféta lányaként, a négy tökéletes nő egyike, Mohamed felesége, Khadija, a fáraó felesége Asiya és Szűz Mária mellett. 

A jelkép ereje 

A kéz, melyet gyakran szemmel a közepén ábrázolnak, véd a rontástól, sőt, képes visszaküldeni az átkot arra, aki szórta. A Közel-Keleten és Észak-Afrikában fali díszként, illetve ékszerként használják. Általában aranyból vagy ezüstből készül, a halványkék szín pedig extra védelmet biztosít viselőjének. A középkorban elterjedt jósló, sorselemző ábraként, Spanyolországban pedig - az iszlám uralkodás után - olyan szinten népszerű lett, hogy az 1500-as években végül betiltották. 

fatima keze ékszer

Itthon kevesen ismerik a védő, rontást elűző, negatív hatásokat kivédő amulett valódi mivoltát, és egy trendi mintát látnak a jelképben. Ruhákon, ékszereken, de tetoválásokban is visszaköszön Fatima keze, de, aki hisz benne, az számíthat rá, hogy hite nem marad hála nélkül.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hindu istenség

A keleti népeknél nagyon gyakori, hogy Fatima kezéhez hasonlóan istenítenek különböző tárgyakat vagy személyeket: így tesznek ezzel a hétéves kisfiúval is.

Ezt is szeretjük