Farsangi népszokások kvíze: tudod például, mi pontosan a busójárás?
A farsangi időszak régi népszokásairól, érdekes hagyományairól kérdezünk a kvízben.

GettyImages-1165882283
beauty and style
Top olvasott cikkek

Gyerekként évről évre nagyon vártuk, hogy elérkezzen a farsang: izgatottan ötleteltünk, milyen jelmezzel rukkolhatnánk elő az iskolai felvonuláson, és önfeledten majszoltuk az ízes, porcukros farsangi fánkot.

Már akkoriban is sokat tanultunk róla, hogy a vidám ünneplés hátterében réges-régi hagyományok és hiedelmek húzódnak meg. A farsangi időszak vízkereszttől, azaz január 6-tól hamvazószerdáig tart, mely egyúttal a negyvennapos húsvéti nagyböjt kezdetének a napja is. Mivel hamvazószerda nem esik minden esztendőben ugyanarra a napra, a farsang úgynevezett mozgóünnep. A télbúcsúztatás és a tavaszvárás időszaka ez, melyet a régiek különleges hagyományokkal, közös mulatozással töltöttek. Ilyenkor fontos szerepet kapott a párválasztás is. Világszerte számos országban farsangolnak. Az itthoni szokásokban különösen a germán és szláv népek hatása érhető tetten. Hazánkban az ünnepet a középkortól fogva tartják.

Farsangi népszokások kvíze

A régiek sok érdekes farsangi hagyományt honosítottak meg: a következő kvízben arra keressük a helyes válaszokat, hogy mit jelenthettek az egyes népszokások.

Farsangi népszokások kvíze: tudod például, mi pontosan a busójárás?

8 kérdéses játék

1. Mi a busójárás?

2. Mi volt a talalajvasárnap?

3. Mit neveztek farsang farkának?

4. Mi volt a bakkuszjárás?

5. Mit csináltak a régiek tobzódócsütörtökön?

6. Miért égettek szalmabábut a régiek?

7. Mi volt a halottasjáték?

8. Mit jelentett a bőgőtemetés?

/ találat Eredmény
/8 találat - összesen:
Ezt is szeretjük