A fáraó átka Tutanhamon sírjának feltárásakor szabadult el? Több tucatnyi ember vesztette életét

Attól kezdve, hogy felnyitották a régen keresett sírt, rejtélyes halálesetek sora indult meg.

tutanh
beauty and style
Top olvasott cikkek

Tutanhamon, a 18. dinasztia fiatalon trónra került fáraója sírját Howard Carter brit régész fedezte fel 1922 novemberében, nyolc év fáradhatatlan keresés után, amikor is elképzelésétől eltérő helyen kapott ásatási engedélyt.

Amikor Howard Carter és csapata Ramszesz sírja közelében rábukkant néhány titokzatos lépcsőfokra, a Tutanhamon nyughelyéhez vezető addigi legígéretesebb nyomokra bukkant.

16 lépcsőfok megtisztítása után egy bevakolt ajtó, egy, a nekropolisz őrének pecsétjével ellátott válaszfal, majd egy másik, Tutanhamon koronázási nevével - Nebheperuré - jelzett fal következett. Carter tudta, hogy mivel áll szemben, és értesítette Lord Carnarvont, felkérőjét, aki arisztokrataként az akkori divatnak élve régészetre adta fejét, és az ásatások felügyeletével bízta meg Cartert. A sírt november 26-án közösen nyitották ki, és a legenda szerint ekkor elszabadult a fáraó átka.

A sír lépcsőjén
A sír lépcsőjén

A fáraó átka

A legenda szerint arra, aki bármilyen módon is kapcsolatba került Tutanhamon sírjával, átok szállt, és halál várt. A szóbeszéd az átokról már a sír feltárását követően elindult, de pontos eredetéről csak találgatások vannak. Egyesek szerint az átkot maga Howard Carter találta ki, hogy megvédje a fáraó sírját az illetéktelen behatolóktól és fosztogatóktól. Tény azonban, hogy azok közül, akik kapcsolatba kerültek Tutanhamon sírjával, valóban sokan életüket vesztették az elkövetkező esztendőkben.

Howard Carter a szarkofág tisztítása közben.
Howard Carter a szarkofág tisztítása közben.

Így például maga Lord Carnarvon is: akiknek gazdag a fantáziájuk, azonnal összefüggésbe hozhatták, miért is vesztette életét. Ő volt, aki a sírt megtaláló Cartert megbízta. Persze, hogy az átok lesújt rá - gondolhatták sokan. Carnarvon azonban vérmérgezésben halhatott meg, ami az egyiptomi higiéniai körülmények közt távolról sem elképzelhetetlen dolog. Egy apró szúnyogcsípést vágott meg borotválkozás közben, ami elfertőződött.

Lord Carnarvon halála után további 27 ember vesztette életét, aki a sírral kapcsolatba került, ami nem csoda, hogy tovább éltette a fáraó átkáról szóló legendát. Bármiben is vesztették életüket, a legenda rajongói rendre az átok számlájára írták az okot, még akkor is, ha az elhunyt idős volt, és természetes módon hunyt el.

A cikk az ajánló után folytatódik

Voltak, akik az átok helyett inkább reális magyarázatot kerestek a sorozatos halálesetekre. Az egyik feltételezés szerint végzetes betegség kórokozóit zárták Tutanhamon eltemetői a sírba, hogy annak felnyitóira majdan halál várjon. Egy másik elképzelés hirdetői azt mondták, a múmiát mérgezett anyagokba tekerték, és ez vezetett a feltárók halálához. Egy harmadik nézet erős radioaktív sugárzást feltételez, mely az évezredek során felgyülemlett a kamrában. Akárhogy is, a különösebbnél különösebb elméletek egyikére sincs bizonyíték.

Howard Carter és régésztársai
Howard Carter és régésztársai

A legvalószínűbb, hogy az átok tulajdonképpen nem más, mint egy kitalált dolog, melynek oka lehet a sír féltése, de a bulvárlapok szenzációhajhászása is. Különösen amiatt sántít a dolog, mivel épp maga Howard Carter az, aki annak ellenére, hogy ő maga fedezte fel a sírt, élt és virult még hosszú évekig. Csak 1939-ben halt meg, 17 évvel azután, hogy Tutanhamon nyughelyét meglelte.

Ezt is szeretjük