Miért bújnak bele minden dobozba a macskák? Gazdiként már láthattad, így magyarázza a tudomány

Macskaszokás a dobozba bújás: miért teszik ezt a kis kedvencek?

GettyImages-540444329
beauty and style
Top olvasott cikkek

Gazdiként sokan felfedezhették már, hogy a macskák imádnak belemászni a különböző dobozokba: vajon miért tesznek így a kis kedvencek?

Kisebb doboz, nagyobb doboz, fedeles, színes vagy karton - a cicáknak mindegy, csak doboz legyen. Szíves örömest belebújnak, ám a gazdik a legtöbbször nem értik, miért.

Ezért mászik dobozba a macska

A jelenség Gabriella Smith, a Bécsi Egyetem állati viselkedés összehasonlító vizsgálatával foglalkozó szakértője szerint voltaképpen egy egyszerű állati okból fakad.

A macskák dobozok iránti vonzalma evolúciós eredetű, és egyszerű ösztön. Az állatok, így a macskák is, fedezéket, biztonságot keresnek maguknak. Számukra rendkívül megnyugtató, ahogyan a doboz falai több oldalról is hozzáérnek a testükhöz, mert ez a védelem érzését kelti bennük. Smith szerint ez az ösztönük különösen akkor erősödik fel, amikor stresszesebbek, vagy megijedtek valamitől. A vonzalom egyébként nemcsak a dobozok, de alapvetően a menedéket nyújtó, háromdimenziós tárgyak irányában is erős.

A cikk az ajánló után folytatódik

Smith egy másik magyarázatot is lehetségesnek tart, melyet azonban egyelőre nem vizsgáltak ki. Eszerint a doboz nemcsak búvóhelyet jelent a macska számára, hanem a vadászóösztöne miatt is belebújik. A doboz rejtekéből ugyanis könnyen kiszemelhető az áldozat, ami pedig semmit sem vesz észre.

Bármelyik is a valóság, a dobozoló macskák nagyon aranyosak még akkor is, ha egy méregdrága macskajáték helyett választják, amit pár perccel azelőtt csomagolt ki számukra a gazdi.

Ha érdekelnek a cicák furcsa szokásai, olvasd el azt is, miért szeretnek játszani az étellel.

Miért nyávog sokat a macska?

Ha a macska túl sokat nyávog, az vészjósló is lehet? Korábbi cikkünkből kiderül, mik lehetnek az okok.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük