Eva Braun húgának Hitler választott férjet: Gretl Braun a kegyetlen Waffen-SS-parancsnoknak mondott sírig tartó igent

A fiatal nő Eva révén került be Hitler köreibe, aki próbált nyomást gyakorolni élete alakítására.

GettyImages-537158909
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hitler majdani sógornője, Gretl Braun, vagyis Margareta Berta Braun családja legkisebb gyermekeként jött világra Münchenben 1915-ben. Mivel apjuk, Friedrich Braun az első világháború idején önkéntesként jelentkezett a német seregbe, sokat volt távol a családjától, így az anya, Franziska magára maradt a lányaival, Evával, Ilsével és Gretllel.

Mire a legfiatalabb lányként Gretl is felcseperedett, nővéréhez, Evához hasonlóan érdekelni kezdte a fényképészet. Ez a rajongás sodorta idővel Hitler belső köre felé.

Így került Gretl Hitler köreibe

Eva ugyanis Heinrich Hoffmann magánfényképészénél dolgozott asszisztensként. Annál a szakembernél, aki kulcsfontosságú figura volt Hitler imázsának építésében.

Később a fotográfiát tanuló Gretlt is alkalmazták ugyanebben az üzletben, és amint Eva közelebb került Hitlerhez, maga is örömmel csatlakozott a Führer belső köréhez.

Abban az időben a két nővér egy városközponti, háromszobás házban élt. Otthonukban gyakran fordultak meg náci vezetők, és ők is csatlakoztak Hitler társaságához, amikor a Bajor-Alpokban lévő házába mentek pihenni és mulatozni.

Gretl az ilyen alkalmakkor jellemzően a háttérben maradt, és inkább csak nővére kísérőjeként vett részt a programokon. Traudl Junge, Hitler titkárnője szerint Evával az egyik kedvenc elfoglaltságuk a dohányzás volt, amit Hitler kifejezetten nehezményezett. Ahogyan a társaság többi nőtagját és titkárnőit is, úgy őket is időről időre megkísérelte lebeszélni a cigarettáról. Hol ékszereket, hol órákat ajánlott fel nekik cserébe. Egy alkalommal egy villát ígért Eva húgának, Gretl azonban egy frappáns felelettel elhárította: "Führerem, egy villa valóban nagyszerű lenne nekem, de csak egyszer örülnék neki. A cigarettázás viszont mindennap apró örömöket ad nekem, és olyanokat, amik ismétlődnek" - mondta Hitlernek.

Hitler választotta neki férjet

A náci vezető körébe tartozó hölgyek közül sokan remélték, hogy szert tesznek egy befolyásos férjre. Így volt ezzel Gretl is, de nem a saját választása volt, ki legyen a párja. Hitler szemezgetett számára a saját köreiből: fiatal párttagok, katonatisztek és SS-tagok közül. Végül 1944 június 3-án hozzáment a kegyetlen, és rendkívül hűtlen Waffen-SS-parancsnokhoz, Hermann Fegeleinhez. Fegelein roppantul örült a lehetőségnek, már csak azért is, mert a nősüléssel megerősíthette a pozícióját Hitler belső körében.

Hitler és körének újévi mulatsága: a náci vezetőtől balra Eva, jobbra Gretl látható.
Hitler és körének újévi mulatsága: a náci vezetőtől balra Eva, jobbra Gretl látható.

Hitler sem véletlenül szorgalmazta ezt a frigyet, a házasságban maga is érdekelt volt. Ő ugyanis sokáig nem kötötte össze az életét Evával, de a húga esküvője által egy formális kapocs képződött közöttük, így pedig lett egy, a nagy nyilvánosság előtt vállalható ok a kapcsolattartásukra.

Az esküvőt a svájci Mirabell Palace-ban tartották, a tanúk pedig Hitler, Martin Bormann és Himmler voltak. Az eseményt Eva szervezte meg. A berghofi fogadás után az obersalzbergi Sasfészekben tartották a háromnapos lakodalmat - miközben egyébként a háború folytán egyre nagyobb élelmiszerhiány uralkodott az országban. Gretl ettől fogva kikerült nővére árnyékából, és egy befolyásos ember feleségeként lehetett jelen a náci vezető bizalmas körében.

Nem volt hosszú a frigy

Braun és Fegelein nem voltak sokáig házasok. Az esküvő után nem sokkal a háború már a végkifejletéhez közeledett, és Hitler napjai meg voltak számlálva. 1945 áprilisában Fegeleint dezertálás és hazaárulás miatt letartóztatták. Ekkor Gretl már terhes volt, ezért nővére megpróbált hatni Hitlerre, és rábeszélni őt, hogy ne végeztesse ki a húga férjét. Mindhiába: a Führer agyonlövette Fegeleint, majd ugyanezen az éjszakán feleségül vette Evát.

Ezekben a napokban Eva Braun és Hitler már a bunkerben bújkáltak. Gretl lánya napokkal az öngyilkosságukat követően, 1945. május 5-én jött világra, és nagynénje után az Eva Barbara nevet kapta. A lány huszonévesen, szerelmi bánat miatt lett öngyilkos.

A cikk az ajánló után folytatódik

Így folytatódott Gretl sorsa

A háború után Gretl megszakította a kapcsolatot a családdal, és visszaköltözött Bajorországba. Csaknem tíz évvel Fegelein kivégzése után ismét megházasodott. Kurt Berlinghoff, üzletemberhez ment feleségül, akivel nem született közös gyermekük. Gretl felvette a férje vezetéknevét, és Gretl Brelinghofként élt haláláig Steingadenben. Idős korában Alzheimer-kórral élt, és 1987. október 10-én halt meg.

Eva Braun házi videói

Eva Braun rajongott a fotózásért és a filmezésért, ezért gyakran készített házi felvételeket az Alpokban töltött napokról. A videók később előkerültek.

Ezt is szeretjük